Цикотић под сумњом за ратне злочине

Селмо Цикотић, министар одбране Босне и Херцеговине, кадар Странке демократске акције, дефинитивно јесте осумњичен за ратне злочине почињење током рата над бугојанским Хрватима од стране Армије БиХ. Бугојански ратни злочини годинама нису задобили свој судски епилог, а све до неког дана није се знало гдје су тијела убијених мушкараца, који су прије тога били заробљени, […]

субота, јун 4, 2011 / 11:48

Селмо Цикотић, министар одбране Босне и Херцеговине, кадар Странке демократске акције, дефинитивно јесте осумњичен за ратне злочине почињење током рата над бугојанским Хрватима од стране Армије БиХ.

Бугојански ратни злочини годинама нису задобили свој судски епилог, а све до неког дана није се знало гдје су тијела убијених мушкараца, који су прије тога били заробљени, мучени и кориштени за физички рад.

Цијело клупко злочина почело се одмотавати када је Енес Ханџић, безбједњак у 307. бригади Армије БиХ, склопио споразум са Тужилаштвом БиХ, признао своју одговорност, добио 10 година затвора и пристао свједочити против других и дати све информације којима располаже.

Ханџић је јучер, пише Ослобођење, први пут свједочио на суђењу Нисвету Гасалу, Мусајбу Кукавици и Сенаду Даутовићу, својим дојучерашњим суоптуженицима.

Адвокат оптужених Рефик Сердаревић приговорио је због овог свједочења јер се користи изјава Енеса Ханџића на којој пише да је узета „у поступку против Селме Цикотића, Тахира Гранића и других“.

Тиме је у јавност по први пут изашла службена информација да се Цикотић сумњичи за одговорност. Он је током рата био командант Оперативне групе Запад 3. корпуса Армије БиХ.

Ханџић је јучер свједочио да је 18. аугуста 1993. године прављена листа екстремиста, међу 500-600 заробљених Хрвата који су били изложени мучењима на више мјеста у Бугојну.

На крају је састављена листа од 26 екстремиста, од којих је данас жив само Жељко Милош, казао је Ханџић.

Према Ханџићевом свједочењу, наредбу за транспорт ових заробљеника у мотел на Ростову, гдје је била смјештена Седма муслиманска бригада, дао је Џевад Млаћо, предсједник Ратног предсједништва Општине Бугојно, дугогодишњи кадар СДА.Оставите одговор