Инспекција: Већа пажња због ешерихије коли

Инспекцијски органи БиХ пооштрили су мјере контроле хране и подузимамо све што је у нашој моћи да би заштитили бх. грађане од бактерије Ешерихија коли која се појавила у Европи, рекао је данас у Мостару директор Агенције за сигурност хране БиХ Сејад Мачкић. "Подузећемо све мјере да храна у БиХ буде здрава како не би […]

субота, јун 4, 2011 / 11:35

Инспекцијски органи БиХ пооштрили су мјере контроле хране и подузимамо све што је у нашој моћи да би заштитили бх. грађане од бактерије Ешерихија коли која се појавила у Европи, рекао је данас у Мостару директор Агенције за сигурност хране БиХ Сејад Мачкић.

"Подузећемо све мјере да храна у БиХ буде здрава како не би утјецала на здравље наших потрошача. Посебна пажња ће бити посвећена поврћу на присуство ове бактерије“, рекао је Мачкић.

У Мостару је данас одржан састанка представника Агенције за сигурност хране БиХ, надлежних институција БиХ, Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко Дистрикта о теми "Процјена ризика везано за контаминацију хране узроковане Е-коли и забрана употребе Бисфенола А".

"Чинимо све да добијемо податак у којем се производу налази ова бактерија и након тога можемо подузети све потребне мјере. Бактерија Ешерихија коли нормалан је становник цријева, али не патогена бактерија о којој је сада ријеч. Вјероватно се ради о новом соју бактерије“, рекла је шефица Микробиолошког института у Сарајеву Мирсада Хукић.

Препоруке са данашњег састанка су да се грађани придржавају основних правила хигијене, те да храну третирају на одговорајући начин приликом припреме и током дистрибуције.

Данас је најављено да ће Агенција за сигурност хране у БиХ 7. јуна у Сарајеву, уз подршку Европске агенције за сигурност хране, одржати конференцију о теми "Процјена ризика везано за контаминацију хране узроковане Е-коли".Оставите одговор