Цијена нафте у великом паду

Цијена нафте опала је данас за драстичних десет процената, послије чега барел у САД кошта мање од 100 долара, док се инвеститори утркују у распродаји овог енергента. Барел брент нафте појефтинио је за 12 долара и сада кошта 109 долара и 19 центи. Подаци о слабостима економија у Европи и САД утицали су на свакодневно […]

петак, мај 6, 2011 / 08:04

Цијена нафте опала је данас за драстичних десет процената, послије чега барел у САД кошта мање од 100 долара, док се инвеститори утркују у распродаји овог енергента.

Барел брент нафте појефтинио је за 12 долара и сада кошта 109 долара и 19 центи.

Подаци о слабостима економија у Европи и САД утицали су на свакодневно опадање цијене током ове седмице. Потражња за њемачким индустријским производима неочекивано је ослабила у марту, док је раст незапослености у САД на седмичном нивоу тренутно највећа у посљедњих осам мјесеци.

Барел нафте данас је у САД појефтинио за више од 12 долара и тренутно кошта мање од 100 долара.

Аналитичари оцјењују да би тренд нешто ниже цијене барела могао да потраје неколико мјесеци, пошто се у том периоду не очекује значајнији опоравак водећих свјетских економија.0 КОМЕНТАРА

  1. Каква корист, када код нас једино за дистрибутере нафте вриједи правило тржишне економије о слободном формирању цијена?!
    Јако је смијешно кад економиста Џомбић прича о тржишној економији, а истовремено кризу коју су направили његове страначке колеге и директори разних агенција, рјешава кршењем основног принципа тр.економије, ограничавањем цијена у велепродаји(као да ту може ограничити) и малопродаји што може утицати на крајњу цијену колико и политика БИХ на одлуку СБУН.
    Реална цијена горива би бар мало олакшала привреду, прије свега ипак је то енергент који има највеће учешће у привредним активностима код нас, наравно уз ел.енергију.

Оставите одговор