Саопштена имена финалиста за Тарнерову награду

Вајарка који ради са земљом, умjетница која снима урбане пејзаже, сликар и умjетник који за своје инсталације користи неонска свjетла и канте за ђубре су четворо финалиста за Тарнерову награду, најпознатију и најпровокативнију британску награду за савремену умjетност. Организатори су изабрали ово четворо финалиста за награду од 25.000 фунти (41.000 долара), која се сваке године […]

петак, мај 6, 2011 / 08:06

Вајарка који ради са земљом, умjетница која снима урбане пејзаже, сликар и умjетник који за своје инсталације користи неонска свjетла и канте за ђубре су четворо финалиста за Тарнерову награду, најпознатију и најпровокативнију британску награду за савремену умjетност.

Организатори су изабрали ово четворо финалиста за награду од 25.000 фунти (41.000 долара), која се сваке године додjељује неком британском умjетнику млађем од 50 година, пренио је АП.

Шкотланђанин Мартин Бојс је умјетник који за своје инсталације користи неонска свјетла и канте за ђубре.

Умјетница из Глазгова Карла Блек прави радове од неуобичајених материјала као што су брашно, земља, козметички препарати, парафин.

Умјетница из Лондона Хилари Лојд снима урбане пејзаже, док је енглески умјетник Џорџ Шо једини сликар међу финалистима.

Тарнерова награда, названа по 19-вековном сликару пејзажа, установљена је 1984. године и додјељивала се младим умјетницима. Поглашење добитника овогодишње Тарнерове награде заказано је за 5. децембар.Оставите одговор