Либијски побуњеници: Признале нас још 4 земље

Либијски побуњеници саопштили су да су Канада, Данска, Шпанија и Холандија званично признале опозициони Прелазни национални савјет (ПНС). Потпредсједник ПНС „Абдел Хафиз Гога је веома срећан што су ове четири земље признале Прелазни национални савјет”, рекао је портпарол Џалал ал-Галал. Холандија, Данска и Шпанија су, међутим, демантовала да су званично признале тај либијски савјет, док […]

петак, мај 6, 2011 / 07:47

Либијски побуњеници саопштили су да су Канада, Данска, Шпанија и Холандија званично признале опозициони Прелазни национални савјет (ПНС).

Потпредсједник ПНС „Абдел Хафиз Гога је веома срећан што су ове четири земље признале Прелазни национални савјет”, рекао је портпарол Џалал ал-Галал.

Холандија, Данска и Шпанија су, међутим, демантовала да су званично признале тај либијски савјет, док се власти Канаде још нису огласиле.

Данско Министарство спољних послова је објаснило да „ПНС признаје као партнера у дијалогу” и да се тај став Копенхагена није промијенио.

„Мислимо да има других политичких чинилаца у Либији који би потенцијално могли да буду укључени како би се генерализовао (прелазни) процес. Али, ПНС је за сада политички чинилац који има највећи потенцијал да створи позитивну политичку динамику” за укључивање осталих политичких чинилаца у тај процес, оцјењује данско Министарство.

Шпанија је такође навела да ПНС сматра „валидним саговорником”.

„Владин изасланик је послат у Бенгази у циљу одржавања и јачања дијалога са ПНС, али не укључује и његово признавање”, рекла је једна портпаролка шпанског министарства спољних послова која је додала да се став Шпаније није промијенио и да је она задржала амбасадора у Триполију.

Либијски опозициони савјет до сада су званично признале Француска, Италија, Катар и Гамбија.

Прелазни национални савјет чије је сједиште у Бенгазију, јесте легитимни представник либијског народа умјесто Моамера Гадафија који је на власти више од 40 година, сматрају у агенцији Франс прес.

Гадафи је од средине фебруара суочен са народном побуном коју покушава да угуши у крви због чега је крајем марта почела међународна војна интервенција.Оставите одговор