Чавић: Додик преварио грађане

Демократска партија оцијенила је да је предсједник Републике Српске Милорад Додик "преварио грађане Српске" данашњим договором са високом представницом ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон да Народна скупштина донесе одлуку о поништавању референдума. Ова странка у саопштењу наводи да је Додик преварио све грађане који су му вјеровали да искрено жели једном за […]

петак, мај 13, 2011 / 18:14

Демократска партија оцијенила је да је предсједник Републике Српске Милорад Додик "преварио грађане Српске" данашњим договором са високом представницом ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон да Народна скупштина донесе одлуку о поништавању референдума.

Ова странка у саопштењу наводи да је Додик преварио све грађане који су му вјеровали да искрено жели једном за сва времена рећи "одлучно не наметању закона од међународне заједнице у БиХ", непосредним изјашњавањем на референдуму, без обзира на пријетње санкцијама.

ДП оцјењује да је "најобичније обећање Ештонове да ће `почети дијалог о правосуђу у БиХ`, иако се не зна ни с киме ни када, било довољно Милораду Додику да одустане од референдума, и тиме доведе Народну скупштину у крајње понижавајућу ситуацију, да сама поништи своју одлуку коју је донијела на његов приједлог".

"Један функционер СНСД-а изјавио је прошлог понедјељка `да би одустајање од референдума значило капитулацију РС`. Ако је то тачно, капитулацију ће потписати предсједник Народне скупштине када она потврди оно што је Додик већ одлучио да референдума неће бити", став је ДП.

Ештонова се данас у Бањој Луци састала са предсједником РС, који је изјавио да референдум за сада није неопходан и да Српска и њене институције могу бити сигурне да је ЕУ на највишем нивоу спремна да се ангажује и да отвори структурални дијалог о питањима рада и функционисања правосуђа у БиХ.

Додик је рекао да ће на основу ове понуде ЕУ затражити од Народне скупштине РС да предложи одлуку која ће адекватно осликати новонасталу ситуацију, закључујући да је увјерен да би за то могао добити подршку парламента РС.Оставите одговор