Цар Акихито обишао најугроженију област

Јапански цар обишао је данас област Фукушима гдје се први пут сусрео са људима која су напустили домове прије два мјесеца након разорног земљотреса и цунамија који су оштетили нуклеарну централу. Шеф државе и симбол јединства јапанског народа Акихито је заједно са супругом царицом Мичико посјетио центар за евакуацију у близини града Фукушима, око 60 […]

среда, мај 11, 2011 / 15:03

Јапански цар обишао је данас област Фукушима гдје се први пут сусрео са људима која су напустили домове прије два мјесеца након разорног земљотреса и цунамија који су оштетили нуклеарну централу.

Шеф државе и симбол јединства јапанског народа Акихито је заједно са супругом царицом Мичико посјетио центар за евакуацију у близини града Фукушима, око 60 километара од централе Фукушима 1.

Цар и царица су до сада обишли регионе који су били угрожени након разорног земљотреса јачине 9 степени и цунамија који су 11. марта погодили сјевероисточни дио Јапана.

Према посљедњим званичним информацијама, у земљотресу и цунамију погинуло је 14 949 лица а 9 880 се води као нестали.

Ово је прва посјета људима који су морали да се евакуишу због нуклеарне кризе настале након оштећења у нуклеарној централи.

Укупно је око 100 000 становника области Фукушима расељено од којих је 60 000 смјештено у школама и гимназијама.

У зони од 20 километара око нуклеарне централе становништву је забрањен приступ.Оставите одговор