Будва се званично присјећа ослобођења прије 100 година

Одбор за прославу јубилеја стогодишњице ослобођења Будве у I свјетском рату, формиран од стране предсједника Скупштине Oпштине Будва, има за циљ да упозна јавност са мање познатим причама о обичним јунацима, ванвременским херојима, нашим прецима, који нису жалили своје животе, већ су се, чим су се Црна Гора и Србија нашле у ратном сукобу са далеко моћнијим империјама, одазвали позиву краља Николе да се прикључе црногорској војсци у одбрани отаџбине, саопштио је предсједник Одбора Марко Бато Царевић.

понедељак, април 23, 2018 / 06:54

"Бокељи су се масовно одазвали. Нису то учинили само они које је рат затекао на својим огњиштима, већ и они који су отишли у прекоморске земље. Одбор неће дозволити да се њихове жртве забораве, јер њихови су јуначки подвизи достојни највећих признања. Мало је народа и држава који у својој прошлости имају тако свијетле примјере жртве за слободу и Будва има обавезу да прослави сјећање на њих. Њихови подвизи, треба да буду и данас и заувијек путоказ будућим покољењима нашег народа", нагласио је Царевић.

Он је истакао да програм који спроводи Одбор нема за циљ сукобе "као што неки други то желе ових дана" већ упућује и представља Будви и Црној Гори дјела наших хероја.

"Више од 500 Будвана и више од 1000 Бокеља учествовали су у црногорским и србијанским трупама у борбама од 1914-1918. године", подсјетио је Царевић и додао:

"Само мали број њих је доживио да се као побједник врати у ослобођену домовину почетком новембра 1918. године".

"Град Будва и наш Одбор сматрају да не смијемо заборавити да су многи ставили своје животе на Ловћену, у Босни, на Мојковцу, Албанији, Македонији, Србији, Крфу, Бизерти, Француској, Италији, Солуну… Због тога позивамо грађане да нам се придруже, да на достојан начин обиљежимо догађај који ће прослављати све земље и народи који су учествовали у борби против агресорских снага.

Царевић је казао да билборди који последњих дана изазивају интересовање јавности нису постављени да би изазивали подјеле.

"Њихова намјера је сасвим супротна – да подсјете и уједине око догађаја и идеја које су нам заједничке. На њима се налазе, раме уз раме, највећи црногорски и српски хероји чиме је исказано чувено јединство у борби против надмоћних непријатеља… Одбор има јасан циљ – да спаја, да прославља и да подсјети и зато молимо све да само тако схвате наш циљ и намјеру!Оставите одговор