Магија конкурса: Машински факултет запошљава географа, а не своје студенте генерације

Машински факултет универзитета у Источном Сарајеву дао је допринос колажу намјештених конкурса у Српској, којим се извргава руглу читава академска заједница.

понедељак, април 23, 2018 / 07:48

На тој високошколској установи, на мјесто Стручни сарадник у настави, запослен је кандидат који је, не баш похвалним успјехом, завршио студиј географије. Он је добио предност у односу и на свршене студенте Машинског факултета, међу којима су били и они који су за успјехе током студија добијали похвале факултета и Универзитета.

Стручни сарадник у настави је позиција која је практично прелазна до звања асистента, што је уобичајена пракса и сви досадашњи стручни сарадници су касније постали асистенти. Стога је потпуно нелогично да се за ту позицију изабере неко ко није студирао машински факултет. Тим више што студијски програми машинског факултета немају “опште”, већ искључиво стручне предмете.

Од почетка је постојала сумња да ће конкурс бити намјештен, а један од чланова комисије, доцент Александар Кошарац, поднио захтјев за изузимање, па је именован нови члан. Конкурс је објављен у сриједу, 27. децемра, тако да је за пријаву остало практично два, иако конкурс траје осам дана од објављивања. Слиједили су викенд, нерадни дани поводом Нове године, Божића и Дана Републике, због којих се прави пауза у раду факултета и студентске службе.

Услови конкурса су били уопштени, па се практично свако могао пријавити, а од услова је тражен доказ о познавању рада на рачунару, што је требало да избаци из игре оне који немају увјерење о завршеном курсу, будући да за два дана не могу да прибаве неки формални доказ. Тестирање се састојало из пет питања опште информисаности (!?), те исто толико стручних питања. Будући стручни сарадник у настави на машинском факултету требао је знати када су одржане прве олимпијске игре, која наведена дјела није написао Иво Андрић, како се звао антички бог трговине, а како човјек без држављанства.

Са друге стране, част “стручних” бранила су питања попут “који испитни рокови су важећи на факултету”, “шта подразумијева титула ванредног професора”, те слична питања у вези са академским звањима.

Побједник конкурса, дипломирани географ Срђан Вучинић, имао је максималан број бодова, што је према мишљењу комисије довољно да учествује у предавању градива будућим машинским инжињерима.1 КОМЕНТАР

  1. Mašinski fakultet u BL je kolonijalno orijentisan, a ne privredno i razvojno, zato ga kao kolonijalnu instituciju treba hitno zatvoriti, a zaposlene preusmeriti na tište rada, ima dovoljno zamlje za obradu.
    Ovaj fakultet može samo da proizvodi kadar koji je sposoban da radi poslove poput radnika u Fijatu u Kragujevcu. Za to ih po reformi obrazovanja školuju.
    Sa fakulteta je proterana nauka, fakultet se na bevi ozbiljnim fundamentalnim naučnim disciplinama, nego obukom studenata da rade u tm kolonijalnim fagrikama stranih investitora-okupatora.
    Trebalo bi misliti o tome, narod mora konačno da dođe do istine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *