Британски експерт: Можда се Косово подијели

Британски експерт за међународне односе Џејмс Кер Линдзи сматра да је, ако Београд изнесе добар план, могућа промјена граница и сјевер Косова у саставу Србије. "Иако се поједине моћне државе у свијету снажно противе мијењању граница, постоје двије реалности на терену, Једна је да је Косово независно, а друга да се Срби на сјеверу Косова […]

понедељак, октобар 3, 2011 / 10:00

Британски експерт за међународне односе Џејмс Кер Линдзи сматра да је, ако Београд изнесе добар план, могућа промјена граница и сјевер Косова у саставу Србије.

"Иако се поједине моћне државе у свијету снажно противе мијењању граница, постоје двије реалности на терену, Једна је да је Косово независно, а друга да се Срби на сјеверу Косова противе контроли власти из Приштине", рекао је Линдзи и оцијенио да је ту могуће наћи компромис.

Он је навео да, ако Србија мора да прихвати независност Косова, онда Приштина мора да прихвати да је сјевер дио Србије. "Директне посљедице одбијања компромиса сносиће Србија и Косово, а не САД или Русија", истиче Линдзи, који је професор на Лондонској школи економије и политичких наука.

Линдзи, који је недавно у Београду представио најновију књигу "Косово – пут ка оспореној државности на Балкану", навео је да државе које не трпе директне посљедице својих одлука могу да заузимају чврсте ставове, али да одбијање компромиса највише погађа Србију и Косово.

"Ако Београд изнесе прецизан и добар план, вјерујем да би их то навело да се прерачунају колико би их коштало одржавање власти Приштине на сјеверу, плаћање мировних снага које би дуго морале да буду стациониране на сјеверу", рекао је Линдзи за београдски "Блиц".

Линдзи оцјењује да би постизање договора са Београдом ријешило многе проблеме које Приштина има, попут тога да Косово добије признање у међународним институцијама.

"Косово би тако превазишло правне проблеме, а Албанци са Косова би могли да учествују на Олимпијским играма. То су ствари које значе у свакодневном животу јер су у питању прави симболи независности, а Косови их сада нема", рекао је Линдзи.Оставите одговор