Бранков рођендан, ове године слави и Бања Лука

Обиљежавање 187. годишњице рођења највећег пјесника српског романтизма Бранка Радичевића ове године по први пут биће уприличено и у Бањалуци, поред Сремских Карловаца, Новог Сада и Београда, потврђено је Срни у "Бранковом колу", културној институцији из Новог Сада која је организатор обиљежавања тог јубилеја. Свечаност поводом пјесниковог 187. рођендана биће одржана 28. марта у Народном […]

среда, март 16, 2011 / 17:00

Обиљежавање 187. годишњице рођења највећег пјесника српског романтизма Бранка Радичевића ове године по први пут биће уприличено и у Бањалуци, поред Сремских Карловаца, Новог Сада и Београда, потврђено је Срни у "Бранковом колу", културној институцији из Новог Сада која је организатор обиљежавања тог јубилеја.

Свечаност поводом пјесниковог 187. рођендана биће одржана 28. марта у Народном позоришту Републике Српске.

О Бранковом непревазиђеном пјесништву, као и о његовом несумњивом великом утицају на цјелокупну српску поезију том приликом говориће Ненад Грујичић, директор "Бранковог кола".

Предвиђен је и наступ добитника књижевних награда "Бранковог кола" из РС Ранка Рисојевића, Предрага Бјелошевића, Анђелка Анушића, Бранка Брђанина Бајовића, Боре Капетановића, Мирка Вуковића, Бранимира Кршића и Милана Ракуља.

Свечаност поводом пјесниковог рођендана данас ће бити уприличена и у Римској дворани Библиотеке града Београда, гдје ће бити изведен пригодан књижевно-музички програм. Наступиће добитници награде "Печат вароши сремскокарловачке", као и пјесници којима је "Бранково коло"“ објавило књиге.

Синоћ је у новосадској Градској библиотеци организована свечаност на којој су наступили нови пјесници "Бранковог кола" Жељко Пржуљ, Марина Војновић, Иван Деспотовић, Ирена Бера, Александра Мариловић, Биљана Тасић и Маја Станојевић. Том приликом пред бројном публиком представљени су њихови књижевни првенци.

У гимназији у Сремским Карловцима, коју је пјесник похађао, јуче је по 42. пут уручена награда Бранковог кола "Печат вароши сремскокарловачке".

"Печат" је ове године равноправно припао двојици пјесника Драгану Лакићевићу за књигу пјесама "Снежни врт" и Мирку Вуковићу за збирку пјесама "Запис на бурми".Оставите одговор