Сузана Рађен-Тодорић: Тамо сам гдје сам и била

Јуче је једино изненађење било име Сузане Рађен Тодорић у Упавном одбору Удружења новинара РС, у процесу који је медијски углавном представљао Драган Јеринић.

среда, 16 марта, 2011 / 17:24

Њена појава дала је озбиљну тежину Удружењу, у смислу тога да се на њега не може ставити етикета режимског. О разлозима за овакав потез, питали смо управо Сузану, која за Фронтал.РС објашњава своје ставове:

– За мене је изненађење то, што је моје име изненађење, јер ја сам увијек била ту – у Удружењу новинара Републике Српске, од самог његовог оснивања. Чланство у Управном одбору, услиједило је након разговора са досадашњим предсједником Удружења новинара Републике Српске, Браниславом Божићем.

Имала сам избор: или да се повучем из свега, посматрам са стране и паметујем, што би било много једноставније; или да останем ту гдје јесам, у Удружењу новинара Републике Српске. Пошто волим изазове, одлучила сам се за ову другу варијанту. Свјесна свих прича и конотација које прате спајање ова два Удружења, ја сам се одлучила за ову другу варијанту. Без предрасуда.

Желим да учиним све што могу да новинарство и новинари добију заслужујући третман у друштву. Жао ми је што у Управном одбору није и наш први предсједник Бранислав Божић, као и још неки људи који су оснивали Удружење новинара РС у условима који су били много тежи, јер би њихово искуство било драгоцјено.

Ипак, очекујем да ћемо, ако постоји добра намјера, успјети помјерити ствари са мртве тачке. Са колегом Јернићем сам се чула у неколико наврата и имали смо веома коректне разговоре. Надам се да ће и наша сарадња бити таква.

Да ли сматрате да су овим потезом они који су напустили Удружење новинара РС и формирали удружење БХ новинари, овако направили извјесно покајање и заправо признали своју грешку из 2004?

То бисте требало да питате колеге које су 2004. године напустиле Удружење новинара Републике Српске. Ја ни тада нисам најбоље разумјела њихове разлоге за напуштање Удружења новинара Републике Српске, али сам то прихватила као право на лични став и избор.

Тако посматрам и повратак у Удружење новинара РС – као њихов лични став и избор. На сваком од нас је да преиспита своје одлуке. Ја стојим на позицијама на којима сам стајала и када смо ушли у причу о оснивању Удружења новинара Републике Српске и немам намјеру да их мијењам.

Ко зна – можда ћу због свега овога и ја једног дана преиспитивати своје потезе и ставове. Али, велим, то је ствар личног избора.

Шта ви очекујете од рада овог удружења у будућности?

Најприје очекујем да Удружење новинара заживи и да напокон почне да ради, јер чињеница је да се већ дуже вријеме налазимо у неком периоду мировања.

Очекујем, наравно, да Удружење обавља своју основну функцију – заштиту свих новинарских слобода и медијског изражавања, те враћање достојанства новинарској професији. Очекујем да успијемо да новинарство заштитимо од било каквог и било чијег притиска и политичког утицаја, против чега сам се кроз цио свој радни вијек борила.

Само на тим поставкама Удружење новинара Републике Српске може постати респектабилан фактор нашег друштва. Иако постојимо дуго, ипак је чињеница да у организационом, али и садржајном смилсу, заостајемо за новинарским удружењима у окружењу.

Шта ви сматрате да су најбитнији потези које Удружење треба направити, а шта би било оно што би вас, евентуално, приморало да га напустите?

Један од првих корака, по мом суду, требало би да буде контакт и успостављање сарадње са Удружењем новинара Србије, али и другим удружењима у окружењу, чија искуства би нам могла помоћи профилисању Удружења као независног струковног удружења.

Залагаћу се оснивање Фонда солидарности. Такође, иницираћу увођење награде за новинара године. Уз дужно поштовање за све награде које додјељују штампани и електронски медији – већу тежину има награда коју додјељује струковно удружење.

Уколико сви искрено уђемо у тај "посао", очекујем да би Удружење новинара РС могло да разбије све предрасуде које постоје у вези са фузијом ова два Удружења и којих сам ја дубоко свјесна . Удружење новинара не може и не смије да буде удружење само неких, већ да буде отворено за све новинаре Српске, без обзира на уређивачке политике медијских кућа за које раде.

Овдје, дакле, није ријеч о политици, већ о струци. Уосталом, све то је дефинисано Статутом Удружења новинара РС и важно је само да радимо у складу са Статутом. Никада нећу подржати учешће Удружења у "медијским ратовим" или евентуалном учешћу Удружења у медијском линчу било ког колеге, нити ћу пристати на политички утицај или политичко сврставање.

У том случају – напустићу Удружење и то јавно, баш као што сам све до сада радила.

Пред крај СФРЈ, али и каснијим сецесијама, као што је црногорска, долазило је до цијепања разних удружења и формирања републичких. Да ли се у овоме да наслутити сличан сценарио у случају БиХ?

Садашњу ситуацију у БиХ не бих посматрала на тај начин, јер у БиХ сада дјелује 6 до 8 новинарских удружења, што само свједочи да ниједно од тих удружења не ради свој посао и да су стављена у службу личних и појединачних интереса.

Зато је важно да Удружење новинара Републике Српске одоли свим изазовима и да зауставимо суноврат професије.

Све остало је мање битно.0 КОМЕНТАРА

 1. Сузани сви комплименти, њен рад говори умјесто ње. Имамо ми добрих новинара, али нажалост имамо милион медија, па се то разводнило. Било би добро да су сви новинари у том удружењеу, да имају минимум консензуса

 2. Симо П. Ороз, 16.03.2011. 23:17:01 [1143]
  Вечерас гледам на БН громогласну рекламу за филм “Клопка за генерала“. Како је најављиван помислио сам да је сценариста Вук Драшковић, а режисер Орсон Велс. Кад оно филм савезног МУП-а СФРЈ. Нигдје нисам видио више бљувотина и каљања лика и дјела неумрлог Чиче и његових бораца.

  Ако ми још неко помене патриотски БН има пљување у фацу од Симе.

  Никада патриотски Б92 не би приказао тако нешто.

  Сузана под хитно среди нешто у тој својој телевизији да се ово ругло више не понови.

 3. Podržati kopanjinog zamjenika u misiji borbe za slobodu medija i dignitet novinarske profesije isto je što i pustiti vuka u tor ovaca! Na sreću,nisu svi novinari ovce! Šta je sljedeći korak? Vlado Trišić će narediti svojim novinarima da se listom pridruže ovom udruženju, koje je, BTW nelegalno prisvojilo ime UN RS???
  Onaj ko podrži Jerinića koji kaže, citiram:
  „Тада су биле друге околности и тада сам био предсједник НУН-а те учествовао у свим договорима око формирања ”БХ новинара”. Да НУН тада није ушао у то асоцијацију никада она не би била ни формирана.“-nije pri zdravoj pameti.
  Priča o zalaganju za novinarsku profesiju koja je u RS doživjela sumrak zahvaljujući Jeriniću i njegovom mentoru Kopanji,ali i drugima,ne pije vode. Ko podržava njih,pljunuo je na profesiju!!!!

 4. Као прво,ставови БН ТВ зависе од тренутног расположења Владе Тришића, које опет зна и да зависи од примицања оних Владиних пет милиона за медије.

  Као друго, не знам што се ложите на ову госпоју која до бола имитира ону Бећковићку са Б92. Зорица Цвјетковић ми је била много дрчнија,провокативнија, а има, брате, и шта показати.

 5. Ne znam zasto tolika frka. Doticna gospodja fino rece – sve je stvar licnog izbora. Zasto zeni ne pruzite sansu – mozda zaista uspije nesto uraditi. Uostalom rece da ce ako ne uspije sve to napustiti, pa da je drzimo za rijec.
  I usput – ja se bas lozim na Radjenovu i ne bih je poredio sa gore navedenim damama. Ona i Beckovicka nigdje veze. Ona i Cvjetkovicka cija se provokativnost svodila samo na mahanje rukama,a iz svake recenice izvirala cista neobrazovanost, jos manje veze. Ali da opet citiram Radjenovu-sve je stvar licnog izbora.

 6. Можда има бољих водитеља, али водитељки тешко. Ово све што је Сузана рекла је скроз коректно, али биће дивно ако било шта од овог испоштује. Имам навику да ником не вјерујем. Можда је лоша, али наши политичари и новинари као Игор Гајић или Слободан Васковић су ме томе научили.

  Тако и Сузана – ово су њене ријечи, видјећемо каква је на дјелима.x-(x-(x-(

 7. Кифла брате, имаш лошу навику да си наиван. Наши провинцијални „посленици јавне ријечи“ су листом свјесно или несвјесно блиједе копије загребачких, али претежно београдских спикера или „виђенијих“ новинара! Ту се тешко може шта учинити. Или си ЛИЧНОСТ и таленат, или си медиокритет. Трећег нема, а ти друже погледај мало боље гестикулацију, обрати пажњу на намјештене, глумљене осмјехе, на акцентовање… Не само ове госпође, има ту још наших „жуја“ које воде ударне политичке емисије, а оно пар слатких и оригиналних цура држе за читање поноћних вијести или у јутарњем програму!
  Као што су „угледне кураве“ у престоници, типа Ковачевићке, својим „везама“ са политичарима остваривале своје утицајне каријере, на исти начин их копирају и ове наше домаће жабе. Дижу и оне ноге и кезе се на исти начин који воле политичарски билмези и лијево и десно од ривер Дрине! Мој кифла…;)

Оставите одговор