Боро Контић добио ”Гризеља”

Сарајевском новинару Бори Контићу је уручена новинарска награда Југ Гризељ, за документарни филм "Године које су појели лавови". Документарац говори о ратним збивањима у бившој Југославији и понашању и извјештавању медија у то доба. Предсједник жирија Велимир Ћургус је, образлажући одлуку, оцијенио да је и 20 година послије у већини медија примјетно потпуно одсуство друштвене […]

субота, јануар 29, 2011 / 10:55

Сарајевском новинару Бори Контићу је уручена новинарска награда Југ Гризељ, за документарни филм "Године које су појели лавови".

Документарац говори о ратним збивањима у бившој Југославији и понашању и извјештавању медија у то доба.

Предсједник жирија Велимир Ћургус је, образлажући одлуку, оцијенио да је и 20 година послије у већини медија примјетно потпуно одсуство друштвене и професионалне свијести о оном што се десило и да Контићев филм говори о томе.

"Овде је реч и о забораву и о способности памћења – колико је заборав селективан, а памћење неселективно", истакао је он.

Ћургус је указао да су постојали људи, службе и организације који су се превасходно трудили да истакну мрачну страну "оних других", како у Србији, тако и у Босни и Херцеговини, Хрватској, Црној Гори и Косову, и да су били свјесни шта раде.

Он је као примјер навео информацију из 1992. године да "Србе у Сарајеву бацају у кавезе као храну лавовима", која је и послужила као инспирација за наслов Контићевог филма.

"Ћутање о оном што се дешавало у новинарству деведесетих година није само бекство од суочавања са прошлошћу, него и опасно срљање у будућност", упозорио је Ћургус.

Награда Југ Гризељ, коју су 1992. установили породица познатог новинара и колумнисте и његови пријатељи, додјељује се за највиша достигнућа у истраживачком новинарству, у служби развијања пријатељства међу људима и уклањања граница међу народима.

Контић и данас живи у Сарајеву и уједно је први новинар који је добио награду, а да није из Србије.Оставите одговор