Додик борцима: Нека вам моја дјела говоре

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је свој однос и однос Владе, на чијем је челу био пет година, према борачкој популацији и њиховим проблемима показао дјелима на најбољи могући начин и да никада није ни покушао да умањи значај борачке популације. Од стамбеног збрињавања породица погинулих и инвалида од прве до четврте […]

субота, јануар 29, 2011 / 07:45

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је свој однос и однос Владе, на чијем је челу био пет година, према борачкој популацији и њиховим проблемима показао дјелима на најбољи могући начин и да никада није ни покушао да умањи значај борачке популације.

Од стамбеног збрињавања породица погинулих и инвалида од прве до четврте категорије, а у питању је више од 5.500 таквих породица, до кредита за борачку популацију, инсистирања да приликом запошљавања борци имају предност, стипендирања дјеце погинулих бораца и, коначно, до утврђивања права на борачки додатак, то су ствари које се не могу сакрити, ма колико се неко трудио да то учини рекао је Додик у изјави за Срну.

Упитан да прокоментарише реакције на његову изјаву у вези са исплатом накнада за борачки додатак и одликовања, Додик је казао да никада није покушао да умањи значај борачке популације у РС.

– Када сам, на питање новинара, коментарисао њихове најављене протесте, нисам покушао да умањим значај борачке популације у РС, нити сам оспоравао њихова права утврђена законом. И тада сам објаснио детаљно шта је предвиђено уредбом, и до када су рокови за исплату борачког додатка. Ако из контекста свега што је речено тенденциозно извучете само крај реченице или дио изјаве, и то тако пласирате у медијима, наравно да се у јавности може стећи потпуно супротан закључак о мојим ставовима – оцијенио је Додик.

Он је поручио да и даље сматра да нико у РС, почев од њега као предсједника, нема право да се уцјењивачки односи према институцијама РС, па ни Борачка организација.

– Влада на чијем сам био челу до октобра прошле године је и увела борачки додатак. Зато и не видим откуд иницијатива за изласком на улице, ако ће тај додатак бити исплаћен у законом предвиђеном року. Разумио бих њихово незадовољство да је било ко из Владе најавио да неће бити борачког додатка или да ће исплата каснити – рекао је Додик.

Он је казао да они који су "брже-боље" потрчали да на овој причи јефтино политички поентирају, треба да одговоре тој истој борачкој популацији шта су учинили за њих док су били на власти.

– Чак из разговора са представницима БОРС-а више пута сам чуо да међу корисницима борачких права и привилегија има и оних који та права и привилегије не заслужују и да је ревизија и у том дијелу неопходна. Моје трајно опредјељење остаје да ниједан борац ВРС који се часно борио за своју земљу никада не смије бити обесправљен. Али, исто тако ћу се залагати да они који немају такве заслуге не могу више бити корисници разних права и привилегија – рекао је Додик.Оставите одговор