Борис Тадић не иде у Рим због Косова

Предсједник Србије Борис Тадић изјавио је да неће ићи на прославу 150. годишњице уједињења Италије, 2.јуна у Риму, због тога што су италијанске власти на тај скуп позвале и предсједницу Косова Атифете Јахјага, али је потврдио да ће крајем јуна у Београду бити одржан италијанско-српски самит. „Веома сам разочаран што нећу моћи да будем присутан […]

уторак, мај 31, 2011 / 10:40

Предсједник Србије Борис Тадић изјавио је да неће ићи на прославу 150. годишњице уједињења Италије, 2.јуна у Риму, због тога што су италијанске власти на тај скуп позвале и предсједницу Косова Атифете Јахјага, али је потврдио да ће крајем јуна у Београду бити одржан италијанско-српски самит.

„Веома сам разочаран што нећу моћи да будем присутан 2. јуна у Риму на прослави 150. годишњице уједињења Италије, зато што је на ту прославу позван и председник такозване државе Косово”, рекао је Тадић у интервјуу новинској агенцији Анса.

„Ја морам и желим да браним легитимне интересе Србије, али је очигледно да су италијанске институције дале предност присуству представника Косова на том скупу”, додао је Тадић.

Он је оцијенио да „такви акти не иду у прилог развоју билатералних односа” двеју земаља.

Тадић је, међутим, потврдио да ће се крајем јуна у Београду одржати билатерални италијанско-српски самит, с тим што датум тог састанка још није утврђен због, како је рекао, неизвесности која се односи на унутрашње проблеме владе у Италији.

Као један од могућих датума поменуо је 21. јун.

Тадић је односе Србије и Италије окарактерисао као „веома добре” у низу области – економији, култури, спорту, помињући Фиат и Бенетон, али је констатовао и да „има падова у нашим односима”.Оставите одговор