Блокирано друштво

Када говоримо о разним стањима у одређеном друштву не можемо а да се не осврнемо на појам и садржај блокираног друштва пошто у систему где живимо имамо тако очигледне примере. Блокирано друштво је термин који означава неку врсту затвореног друштва неспособног да препозна своје унутрашње снаге и које се базира на принципима непоштовања а у […]

уторак, септембар 6, 2011 / 05:30

Када говоримо о разним стањима у одређеном друштву не можемо а да се не осврнемо на појам и садржај блокираног друштва пошто у систему где живимо имамо тако очигледне примере.

Блокирано друштво је термин који означава неку врсту затвореног друштва неспособног да препозна своје унутрашње снаге и које се базира на принципима непоштовања а у неким случајевима и свих врста покушаја доминације једних над другим.

Ако је јасна одредница да је блокирано друштво оно које према положају и улози својих екпонената и носилаца функција није способно да обезбеди функционисање у складу са политичком вољом, онда се овај појам тако лепо и јасно осликава у формирању, активностима и резултатима рада бројних заједничких институција у Сарајеву.

Да би се превазишла ситуација блокаде и блокираности сви политички субјекти од локалних па до највиших позиција требају да себи ставе у задатак креацију отвореног друштва на принципима који су примерени политичкој вољи али и времену у коме се живи, а у нашем случају то је почетак двадесетпрвог века.

Ширењем неистина, подвалама, тужакањима и тежњама да се на сваки научин науди барем на 49% БиХ политички естаблишмент из Сарајева очито показује да му није стало до отвореног друштва, већ свесно блокира сваку помисао да би неко с њима био барем и равноправан.

Дисфункционалност у политичком животу и свим облицима организовања које сваки дан добија нове облике у сарајевској политичкој кухињи не само да омета Српску у њеном развоју већ се показује и као врло снажан фактор дестабилизације у региону.

Пут од одржавања стања блокираног друштва до неког од облика угрожавања безбедности је веома кратак, тако да РС има трајни задатак сопствено самоодржање и снажан утицај на формирање отвореног друштва.Оставите одговор