Благо нам расте друштвени производ

САРАЈЕВО – Министар финансија и трезора БиХ Драган Вранкић изјавио је да су процјене да ће БиХ на крају године имати позитиван раст бруто друштвеног производа од 0,5 до један одсто и да се очекује да ће тај тренд бити настављен и у сљедећој години. Наводећи да се у БиХ виде знакови благог опоравка привреде […]

уторак, септембар 28, 2010 / 10:27

САРАЈЕВО – Министар финансија и трезора БиХ Драган Вранкић изјавио је да су процјене да ће БиХ на крају године имати позитиван раст бруто друштвеног производа од 0,5 до један одсто и да се очекује да ће тај тренд бити настављен и у сљедећој години.

Наводећи да се у БиХ виде знакови благог опоравка привреде од посљедица глобалне економске кризе Вранкић је рекао да је раст бруто друштвеног производа условљен догађањима у окружењу.

Према његовим ријечима, БиХ није презадужена земља у односу на бруто друштвени производ, али има проблем недовољно развијеног реалног сектора и великог броја незапослених, преноси "Вечерњи лист".

"Потребна су нам нова инвестирања, а да би заинтересовани улагачи и дошли у земљу, морамо побољшати услове инвестирања односно створити конкурентност, чему је основ, политичка и макроекономска стабилност", истакао је министар финансија БиХ.

Говорећи о положају хрватског народа у БиХ Вранкић је рекао да у наредном периоду, уз сагласност остала два народа у БиХ, може бити остварена хрватска политичка јединица у БиХ.

"Најављене уставне промјене прилика су да се на искуствима недавне прошлости исправе грешке и обезбиједи како на папиру тако и у пракси равноправност хрватског народа са Србима и Бошњацима у БиХ", закључио је Вранкић.Оставите одговор