Бивши аналитичар ЦИА: Путин је пробао да разговара, сад је принуђен да пријети

Бивши главни војни аналитичар ЦИА за Русију Џорџ Биби упозорава да је руски предсједник Владимир Путин покушао дипломатијом и раговорима да осигура да други узму у обзир руске интересе, али да је дошао до закључка да није преостало ништа друго него прибјећи пријетњи војном силом како би био саслушан.

четвртак, јануар 13, 2022 / 12:50

Биби је за лист "Фигаро" навео да је Русија кроз своју историју више пута нападана, што је чини веома осјетљивом на овај ризик, па су Руси зато одувијек покушавали да успоставе максималну удаљеност између својих територија и непријатеља.

Према тумачењу, које је посебно раширено у САД, дјеловање руског лидера Владимира Путина усмјерено је на конфронтацију с демократским земљама, али, објашњава Биби, "то је основна аналитичка грешка".

"Умјесто тога, Русија је традиционално фокусирана на властиту безбједност", напомиње он.

Биби оцјењује да Западом манипулишу "украјинске националистичке групе које се ријетко воде демократским размишљањима".

У том контексту он гледа и на Грузију чији је предсједник Михаил Сакашвили 2008, добивши америчку војну помоћ за коју се сматрало да ће бити средство за одвраћање Русије, кренуо у војни покушај враћања Јужне Осетије због чега је почео рат са Русијом који није био планиран.

"Надам се да смо научили лекцију. Постоји опасна разлика између наше перцепције и стварности, а постоји и велики ризик да ће непромишљене акције изазвати војни одговор Русије", поручује искусни амерички обавјештајац.

Биби наводи се не може занемарити класична безбједносна дилема према којој једна страна предузима одбрамбене мјере како би се осигурала, али противник те мјере опреза доживљава као пријетњу и заузврат предузима мјере које он сам сматра одбрамбеним.

Амерички аналитичар вјерује да се "таква опасна динамика догађа у Украјини".

"Руси су нам непрестано слали сигнале које ми нисмо разумјели, попут оних негативних који се односе на распоређивање снага на граници или пријема Украјине у НАТО – што је за Русију неприхватљиво. Она је те поруке слала разним каналима, укључујући и говоре самог Путина", наводи Биби.Оставите одговор