Аустралијанци праве свемирски авион уз помоћ 3Д штампача

Аустралијска ваздушно-космичка компанија "Хиперсоникс лаунч системс" планира да направи хиперсонични "космички авион" на хидрогенски погон који ће моћи да шаље мање сателите у Земљину орбиту.

четвртак, јануар 13, 2022 / 12:45

Осим покушаја да се направи велики помак у индустрији производњом прве свемирске летјелице без коришћења угљеника, "Хиперсоникс" планира да већину дијелова, укључујући мотор, произведе уз помоћ три-де штампача на Универзитету у Сиднеју.

Тим инжењера професора Сајмона Рингера са Универзитета помоћи ће фирми производњом дијелова кључних за лет, као што су дијелови за труп и мотор "Делта Велос" у коме се сагоријевање одвија у струји гаса која се креће брже од звука.

Рингер је нагласио да технологија три-де штампача пружа бројне предности, јер се уз помоћ ње могу произвести облици и дизајни какве компанија никада раније није могла произвести.

Он је објасно да је на штампачима у Дарлингтон кампусу Универзитета у Сиднеју могуће комбиновати елементе из периодног система у нове легуре, које могу да посједују карактеристике корисне у ваздушно-космичкој индустрији, јавио је "Спутњик".

Прије лансирања правих космичких авиона, "Хиперсоникс" планира да изгради низ мањих свемирских летјелица које ће користити исте моторе на хидрогенски погон.

Компанија очекује да ће пробна летјелица "ДАРТ АЕ" бити тестирана 2023. године.Оставите одговор