Бискуп Кошић: Прекинути све дипломатске односе са Србијом

Хрватска треба хитно да прекине све дипломатске односе са Србијом док ова земља не призна истину о рату и догађајима у Вуковару, сматра католички бискуп Владо Кошић. "Како је могуће да Вуковар, који је симбол нашег отпора неправди и геноциду над Хрватима, званичне институције на другој страни проглашавају мјестом геноцида који су ту наводно починили […]

четвртак, септембар 29, 2011 / 08:05

Хрватска треба хитно да прекине све дипломатске односе са Србијом док ова земља не призна истину о рату и догађајима у Вуковару, сматра католички бискуп Владо Кошић.

"Како је могуће да Вуковар, који је симбол нашег отпора неправди и геноциду над Хрватима, званичне институције на другој страни проглашавају мјестом геноцида који су ту наводно починили Хрвати? Ми још нисмо завршили борбу за нашу слободу", истакао је бискуп сисачки, реагујући на српске оптужнице за ратне злочине и геноцид против четрдесетак Хрвата, међу којим су и Владимир Шекс, Бранимир Главаш и Томислав Мерчеп.

Он је у проповиједи пред представницима Министарства унутрашњих послова поводом Дана полиције оцијенио да је необично да се и 20 година касније "изокреће истина и покрећу оптужнице против 40 бранилаца Вуковара за геноцид над српским народом".

"Ако се то може догађати у институцијама те сусједне земље, чије је тадашње државно руководство почело оружану агресију на Хрватску и БиХ, зар то не значи да та држава још ни данас не одустаје од тих истих циљева, само другим средствима?", упитао је Кошић, преносе хрватски медији.

Он је рекао да се вјеровало да је случај Тихомира Пурде био провокација.

"Сада је, међутим, осуђен и бранитељ Вељко Марић, а подигнуте су и нове оптужнице", каже Кошић.

Србија је недавно доставила Хрватској оптужнице за ратне злочине и геноцид над Србима на подручју Вуковара, на чијем списку је око 40 имена, међу којима и Владимир Шекс, Бранимир Главаш и Томислав Мерчеп.Оставите одговор