Хејг: Евро је зграда у пламену из које нема излаза

Британски министар спољних послова Вилијам Хејг изјавио је данас да је евро „зграда у пламену из које нема излаза“ за неке земље које су прешле на заједничку европску валуту. Хејг је први пут употребио овај израз као лидер конзервативаца 1998. године, а сада је у интревјуу магазину "Спектејтор" рекао да је био у праву. Хејг, […]

четвртак, 29 септембра, 2011 / 08:16

Британски министар спољних послова Вилијам Хејг изјавио је данас да је евро „зграда у пламену из које нема излаза“ за неке земље које су прешле на заједничку европску валуту.

Хејг је први пут употребио овај израз као лидер конзервативаца 1998. године, а сада је у интревјуу магазину "Спектејтор" рекао да је био у праву.

Хејг, који је својевремено водио кампању "Задржимо фунту", рекао је да Европа сада мора да рјешава посљедице одлуке о стварању заједничке валуте.

Акције британских банака ослабиле су након што је Влада у Лондону саопштила да ће се одупријети увођењу пореза на финансијске трансакције у ЕУ, као што је предложила Европска комисија.

Овај порез требало би да донесе годишњи приход од 57 милијарди евра у касу ЕУ, а његова примјена планирана је за почетак 2014. године.

"Била је лудост направити овакав систем. Вијековима ће остати записано да је ово био кључни историјски тренутак колективне лудости. Али ситуација је таква и морамо да је рјешавамо", изјавио је британски министар спољних послова.

Хејг је додао да је "описао евро као зграду у пламену из које нема излаза" и да се "показало да је у праву када је ријеч о одређеним земљама".

"Можда је поређење прејако, али уз евро нису направљени излази, па је веома тешко напустити га", додао је британски званичник.

Хејг је оцијенио да ЕУ има "превише моћи" и да поједина овлаштења треба да буду враћена Британији. Он је додао да све што овим поводом буде урадила коалициона британска Влада треба да буде резултат договора Конзервативне странке и Либерално демократске странке.

Хејгов интервју објављен је након што је предсједник Европске комисије Хозе Мануел Барозо одржао говор у којем је затражио стрпљење у рјешавању дужничке кризе у Грчкој.

Барозо је нагласио да ће Грчка остати дио еврозоне и да је могуће и неопходно да се превазиђе "до сада највећи изазов" за ЕУ.Оставите одговор