Бимал откупљује и домаће уљарице

Фабрика уља "Бимал" из Брчког откупиће у 2011. години 10 000 тона уљарица од домаћих пољопривредних произвођача у оквиру сарадње на повећању узгојених уљарица у БиХ. На округлом столу у Привредној комори Републике Српске "Уљарице – домаћи стратешки производ за сигурног купца", ово предузеће представило је реализацију уговорене производње соје за 2010. годину, гдје је […]

четвртак, март 3, 2011 / 11:08

Фабрика уља "Бимал" из Брчког откупиће у 2011. години 10 000 тона уљарица од домаћих пољопривредних произвођача у оквиру сарадње на повећању узгојених уљарица у БиХ.

На округлом столу у Привредној комори Републике Српске "Уљарице – домаћи стратешки производ за сигурног купца", ово предузеће представило је реализацију уговорене производње соје за 2010. годину, гдје је констатован слабији принос, кашњење у испоруци и повећање нечистоћа и влаге, што је резултат поплава на подручју Брчко дистрикта, те недовољне количине минералног ђубрива.

Помоћник управе за привредну политику "Бимала" Шевал Суљкановић подсјетио је да је ово предузеће прије неколико година инвестирало у изградњу додатне линије за пријем сјемена, као и сушару која је неопходна како би се снизио проценат влаге са којим произвођачи у БиХ имају највећи проблем, саопштено је из "Бимала".

Стручњаци из области пољопривредне и прехрамбене производње и представници Владе Републике Српске, Привредне коморе РС и компаније "Бимал" констатовали су да су уљарице домаћи стратешки производ за сигурног купца и поручили да је узгој уљарица исплатив и економски оправдан.

На округлом столу "Уљарице – домаћи стратешки производ за сигурног купца" представљен је оперативни програм за унапређење производње уљарица у Српској од 2011. до 2015. године.

Представљајући програм, шеф Завода за индустријско биље Пољопривредног института РС Милош Ножинић посебно се осврнуо на економску исплативост узгоја уљарица са сигурним откупом, док је помоћник Управе за привредну политику компаније "Бимал" Шевал Суљкановић потврдио да се добро организованом сарадњом са произвођачима и ресорним министарствима и другим установама успјешно остварује континуирано повећање узгоја и откупа уљарица у БиХ.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор