Бијељина: СНСД против враћања "Града" у надлежност општини

АД "Град" Бијељина није комунално предузеће и због тога не мора да буде враћено у надлежност општинске управе, рекао је данас потпредсједник бијељинског одбора СНСД Златан Лазаревић. Коментаришући захтјев општине Бијељина да Влада Републике Српске обустави поступак јавне продаје непокретности који је објавио АД "Град", Лазаревић је рекао да је начелник ове општине Мићо Мићић […]

петак, мај 13, 2011 / 18:56

АД "Град" Бијељина није комунално предузеће и због тога не мора да буде враћено у надлежност општинске управе, рекао је данас потпредсједник бијељинског одбора СНСД Златан Лазаревић.

Коментаришући захтјев општине Бијељина да Влада Републике Српске обустави поступак јавне продаје непокретности који је објавио АД "Град", Лазаревић је рекао да је начелник ове општине Мићо Мићић 2005. године, када је био министар у Влади РС, био предлагач да се имовина предузећа "Град" пренесе са општинског на државни ниво.

Лазаревић је навео да је законом, који је изгласан прије годину дана, предвиђен пренос комуналних предузећа на општину, а не враћање стања које је било 2005. године.

"У то вријеме, СНСД је имао скупштинску већину и управљао овим предузећем и ревизијом је утврђено да је вриједност имовине АД `Град` са два милиона КМ повећана на 20 милиона КМ. То није одговарало тадашњем и садашњем СДС-у па су, као начин да се то превазиђе, изгласали тај закон о преносу имовине на државну, али на њихову жалост послије шест мјесеци Владу РС је преузео Милорад Додик и Мићићу то тренутно не одговара", рекао је Лазаревић на конференцији за новинаре.

На конференцији за новинаре било је ријечи и о развоју општине Бијељина, а предсједник економско-привредсног савјета ОО СНСД Саша Томић оцијенио је да тренутна стратегија развоја у општини Бијељина није донијела очекиване резултате, наводећи да је у прошлој години затворено 457 малих и средњих предузећа.

Он је прецизирао да у општини Бијељина има седам малих и средњих предузећа на 1 000 становника, насупрот 19 предузећа у Бањалуци или 40 колико је европски просјек.

"Сачинили смо нацрт стратешког плана развоја општине Бијељина која има шест стратешких циљева – унапређење пословно-инвестиционог амбијента, развој малог и средњег предузетништва, модернизација аграрног, туристичког и јавног сектора те унапређење рада јавних органа и предузећа", рекао је Томић.

Он је додао да се алтернативна стратегија базира на различитим принципима од оних на којима је заснована садашња. "Ми се залажемо за домаћински приступ управљању ограниченим ресурсима којима Бијељина располаже", нагласио је Томић.Оставите одговор