БиХ: Пиратски софтвер заузима 66 одсто рачунара

– Стопа софтверске пиратерије у БиХ износи 66 одсто, док је међу земљама региона најнижа у Словенији – 47 одсто, а највиша у Црној Гори – 79 одсто, речено је данас у Источном Сарајеву на округлом столу о теми "Софтверска пиратерија и заштита интелектуалне својине". Према ријечима директора Агенције за информационо друштво Републике Српске Срђана […]

уторак, новембар 1, 2011 / 13:54

– Стопа софтверске пиратерије у БиХ износи 66 одсто, док је међу земљама региона најнижа у Словенији – 47 одсто, а највиша у Црној Гори – 79 одсто, речено је данас у Источном Сарајеву на округлом столу о теми "Софтверска пиратерија и заштита интелектуалне својине".

Према ријечима директора Агенције за информационо друштво Републике Српске Срђана Рајчевића, округли сто дио је шире кампање коју Влада РС проводи у сарадњи са МУП-ом, Инспекторатом и Агенцијом.

"Данас говоримо о праву интелектуалне својине у домену софтверског инжењеринга и потребама да се користе лиценцирани софтвери", рекао је Рајчевић, додавши да је у Требињу разговарано о заштити дјеце на интернету, док ће у Бијељини бити говора о безбједности информационих система.

Он је истакао да је кампања дио свеобухватног напора Владе РС за упозоравање на опасности које вребају од неправилног кориштења информационих технологија.

Начелник Одјељења за планирање, информатику и информисање у Инспекторату РС Горан Вранић објаснио је да је Инспекторат започео активности за примјену новог сета прописа из области интелектуалног власништва који се односе на промет софтвера и пружања софтверских услуга.

"Инспекторат је активности започео медијском кампањом под називом `Стоп крађи интелектуалног власништва` која за циљ има информисање пословних субјеката и грађана о значају интелектуалног власништва, поготово у дијелу промета рачунарским програмима", рекао је Вранић.

Он је прецизирао да ће потом на сцену ступити инспектори који ће прво дјеловати превентивно, а по потреби и репресивно.

Мелиса Селесковић из Мајкрософта БиХ навела је да се Мајкрософт труди да на крађу интелектуалне својине утиче превентивно и обавјештавањем јавности шта је најбоље учинити да до тога не дође.

"Посебно нам је драго када можемо крајњим корисницима да помогнемо да легализују софтвер и да то буде економски прихватљиво за њих", истакла је представница Мајкрософта.
/крај/сс-фотоОставите одговор