БиХ, колонија ЕУ: Прецијењена валута и крај(7)

Једном ће морати доћи до свођења номиналног на реални курс. И шта тада. Умјерена инфлација је најефикаснији и уједно најприкривенији начин припреме економског слома. Непрекидно се истиче захвалност валутном одбору за ову њену скромну величину називајући то доприносом, стабилизацији. Нико не помиње и нико не страхује за коначан резултат. Одмах на почетку, поштујући огромну количину […]

среда, фебруар 15, 2012 / 07:52

Једном ће морати доћи до свођења номиналног на реални курс. И шта тада.

Умјерена инфлација је најефикаснији и уједно најприкривенији начин припреме економског слома. Непрекидно се истиче захвалност валутном одбору за ову њену скромну величину називајући то доприносом, стабилизацији. Нико не помиње и нико не страхује за коначан резултат.

Одмах на почетку, поштујући огромну количину (страног) новца који је без свог реалног покрића, почиње тећи процес прецјењивања валуте. Цијене у земљи расту брже од иностраних. Лако међународно кретање капитала доводи до убрзања раста увоза. Исплати се вани куповати а овдје продавати и зарађивати на разлици цијена.

Извозити је све теже. Платни дефицит је у порасту али несташице новца нема. Обилни су извори из којих дотиче (дознаке, задуживања, продаје, стране банке). Прецијењеност валуте је у огромном порасту. То гуши и уништава домаћу привреду (опада конкурентност), али то не привлачи неку пажњу. Новца за увоз има још увијек довољно.

Чврст административни курс не попушта без обзира на огромну нараслу разлику између реалне и номиналне вриједности валуте. Номинална вриједност се не мијења док је реална све мања. На једној страни то уништава домаћу привреду, а на другој доноси изузетне користи странцима. Онда када дође до изравнања номиналног са реалним курсом, када дође до огромне провале инфлације странци ће остварити изузетну шпекулативну добит за износ прецијењености валуте, а ми толику штету.

Прецијењеност валуте

Мјерено односом износа иностраног дуга (6,2 мрд. КМ) и платног дефицита (6,3 мрд. КМ) у односу на статистички исказану вриједност бруто друштвеног производа од 24,7 мрд. КМ (Годишњи извјештај 2010.) прецијењеност је ниска и износи свега око 50 %. Умјесто номиналне вриједности од око 2 КМ/Еуро реална вриједност износи око 3 КМ/Еуро.

Проблем је међутим у погрешном мјерењу бруто друштвеног производа (БДП). То се показује већ на први поглед. Пред крај деведесетих (1990) у Босни и Херцеговини се остваривало 1.800 $/становнику, по чему смо били неразвијена земља (Јакшић, 1995). Сада, статистички мјерено, остварујемо 4.800 $/становнику и спадамо у ред средње развијених земаља. Неповјерење према подацима се намеће. Онда, са онаквом привредом, па неразвијени, а сада, скоро без привреде, па у ред средње развијених. Ризик да народ пукне од смијеха.

Разлог је у погрешном статистичком мјерењу БДП. У њега се урачунавају вриједности које нису „наших руку дјело“. У БДП се неосновано урачунавају: инострани дугови, платни дефицити, дознаке. То повећава статистичку вриједност БДП за око 50 %. Када се те „туђе“ вриједности искључе из вриједности нашег БДП излази да БДП БиХ по текућим цијенама (2010) износи 13,5 мрд. КМ. Када се та вриједност, по цијенама из 1997. године, сведе на реалну вриједност добива се износ БДП БиХ у 2010. години од свега 6,5 мрд. КМ (Милојевић, 2009., 2010.,2011.). Сада је инострани дуг и платни дефицит (12,7 мрд. КМ) око два пута већи од износа реалног БДП. Прецијењеност валуте на тој основи износи 100 %1.

То је веома тешко економско стање. У моменту свођења номиналног на реални курс, до чега једном мора доћи, најдаље у тренутку укидања валутног одбора, то би било стање потпуног економског слома. Цијене у земљи би порасле за најмање два пута. Предузећа би масовно пропадала, а број незапослених се нагло увећавао. Вриједност дугова и дефицита би порасла за око два пута. Умјесто садашњих око 12 мрд. КМ вриједности роба које је потребно извести, да би се вратили дугови и изравнао платни биланс, тада ће то износити преко 24 мрд. КМ. У двоструком порасту сиромаштва а да се то оствари, тешко је и замислити. То је већ стање потпуног економског слома.

Коначан циљ валутног одбора је постигнут. Ми сиромашимо, а странци остварују изузетну шпекулативну добит од 12 мрд. КМ.

Да је умјесто валутног одбора била централна банка стање би било сасвим другачије. Постепеним промјенама девизног курса помагало би се домаћој привреди. Одржавала би се и њена инострана конкурентност. Новац и робе у иностранству би биле све скупље што би ограничавало увоз и задуживање. Пријетње економског слома не би постојале.

ЗАКЉУЧАК

За развој је потребна сигурност и повјерење. У Босни и Херцеговини, прије тога, потребно је помирење и квалитетан мир. Да би се то остварило нужно је градити ефикасан привредни систем. Само је развој оно што вуче напријед и оставља терете прошлости иза себе. Потребно је градити институције економског и сваког другог интегрисања чији рад је заснован на властитој пуној одговорности. Таква освједочена институција је централна банка. Она својим радом никог не оставља по страни. Да би било резултата сви су обавезни на пуни допринос и сарадњу. Централна банка је институција мира и економског напретка.

У раду су разматрана бројна питања која јасно говоре да се валутни одбор не оснива да би доприносио развоју домаће него иностране привреде. Његове везе са домаћом привредом скоро да и не постоје.

Фиксни девизни курс који се показује у привиду ниске инфлације опасно прикрива крајњи резултат. Пред нараслим дуговима и дефицитима чврст курс ће морати да попусти када ће се догодити огромна провала инфлације, што је равно коначном економском слому. Процјењује се да прецијењеност валуте сада износи 100 %. Изводи се закључак о потреби пуног ангажовања на укидању валутног одбора и оснивању централне банке Босне и Херцеговине.

profesor aleksa milojevic ekonomski institut bijeljina0 КОМЕНТАРА

 1. hahahahah

  Ovaj čovjek je neuništiv. Čitavu priču je zasnovao na ideji da naše cijene rastu brže od cijena u EU a to naprosto nije tačno, to nije činjenica već obična šarena laža.

  Naša je inflacija na nivou inflacije evrozone. Mogu samo da zamislim kako bi se stvari odvijale kada bi neko Aleksi dao Centralnu banku, pa da on određuje svoje kurseve, svoje kamate i svoje inflacije…

  Topla preporuka SDSu, ako vam je do vlasti i do ozbiljnog opozicionog rada, klonite se klovnova.

 2. ex-1978, 15.02.2012. 08:15:59

  Хахаха..па човјек ти цијело вријеме црта, само ти неможеш да видиш док ти се не офарба!

  Кажеш да му „неко“ да централну банку, па у томе и јесте поента цијеле ове његове приче, неће тај „неко“ да даје ништа па ни централну банку, јер смо колонија? Капиш? Колонија којој је гувернер ЦБ странац? Шта теби ту није јасно?
  Хоћеш монетарну политику? Хоћеш к..ц мој, па није гувернер постављен да би проводио твоју државну монетарну политику, већ ону колонијалну, зато немаш извоз, немаш привреду, немаш ништа, имаш само широко распрострањене социјално угрожене категорије и похлепну администрацију.

 3. ex-1978, 15.02.2012. 11:15:17

  Па у томе и јесте ствар, ми смо на неки начин добровољно колонија!
  Све друге приче су само шупљирање и дриблање језиком, попут оне „одбрањена РС“, „сачувана РС“…то је јефтин трик за краткотрајну партијску употребу.

  У суштини наша судбина се рјешава у неким другим центрима моћи, немамо ми више ништа са оним што смо некад звали „држава“-систем!

 4. Свима који бране Еуро, бих поставио питање; Зашто Њемачка штампа тајно своју укинуту валуту МАРКУ ако се толико вјерује Еуру?

  Ми не можемо из својих малих перспектива да се попнемо на „брдо сазнања“ и тако само можемо да слутимо шта се иза брда ваља.

  А, и заблуда је бити увјерен да ће неко из хуманих и алтруистичких побуда да нам да права она која су у повељи УН!

  Видим овдје наивне и оне који су ту да оправдавају поступке режима који шири маглу, дакако за своју личну корист!

  Најскупља ствар на свијету је бити увјерен да је лаж исправан пут!

  Сва срећа имамо још оних којима никаква пропаганда не може замаглити логику и разум!

Оставите одговор