БиХ: Још увијек без рјешења за кредите у швајцарском франку

Владе Републике Српске и Федерације БиХ, Агенција за банкарство и Централна банка БиХ за разлику од Хрватске још нису предложиле мјере за ублажавање проблема грађана чији су кредити изражени у швајцарским францима чија вриједност константно расте. "Прес РС" наводи да су многе породице у БиХ оптерећене кредитима израженим у швајцарским францима, јер се мјесечна рата […]

петак, 5 августа, 2011 / 15:43

Владе Републике Српске и Федерације БиХ, Агенција за банкарство и Централна банка БиХ за разлику од Хрватске још нису предложиле мјере за ублажавање проблема грађана чији су кредити изражени у швајцарским францима чија вриједност константно расте.

"Прес РС" наводи да су многе породице у БиХ оптерећене кредитима израженим у швајцарским францима, јер се мјесечна рата стално повећава усљед раста вриједности валуте.

Економски аналитичари тврде да Фискални савјет БиХ може да примора банкаре да покушају да изађу у сусрет грађанима.

Економиста Светлана Ценић појаснила је да однос понуде и потражње диктира вриједност швајцарског франка, а с обзиром на све прогнозе, очекивања су да ће вриједност ове валуте, ипак, пасти, али да би без обзира на то Фискални савјет морао са банкарима пронаћи неки повољнији начин враћања кредита.

У Министарству финансија РС рекли су за "Прес РС" да још нису предузели мјере према банкама, јер је у РС пласирано знатно мање кредита у швајцарским францима него у Хрватској, али да ће, уколико дође до даљег раста курса, Влада интензивирати комуникацију са двије банке које су одобриле већину таквих кредита у РС.

"Ако Влада оцијени да је неопходно да се обезбиједе одређене субвенције грађанима, то би се у сваком случају могло односити на само на оне категорије становништва којима су ове промјене курса угрозиле егзистенцију", тврде у Министарству.

Члан Управног одбора Удружења банкара РС Радован Бајић рекао је да није паметно да се власти мјешају у односе банака и њихових клијената, истичући да банке саме могу грађанима понудити да конвертују своје кредите у друге валуте или дизање нових кредита, уз ослобађање плађања трошкова обраде.

Вриједност швајцарског франка јуче је наставила да расте и достигла рекорд од 1,77 КМ.Поређења ради, вриједност швајцарског франка крајем 2006. године, када су кредити изражени у овој валути били популарнији, због нижих камата била је 1,22 марака.0 КОМЕНТАРА

  1. Пробајте замислити роба који је улетио у замку грађевинског олоша који га је увукао у своју мрежу и продао му стан у БЛ за 2500 КМ. Да би ту сулуду цијену платио, роб се морао задужити код банкарског олоша коју му је увалио кредит уз валутну клаузулу у швајцарцима. Након три-четири године отплаћивања кредита, због пада евра према швајцарцима, не само да је рата кредита већа, већ је и главница већа него што је била на почетку. Као да ништа није орплаћено. Здруженим дјеловањем два олоша, то у суштини ефективно може да се гледа као да је квадрат стана у почетку плаћен скоро 3000 КМ квадрат!!!??? Сужњу црни, престани да отплаћујеш кредит, остави тај стан Радовану Бајићу, па нека га он са својим банкарима прода данас по 3000 КМ квадрат!

    Чуј, нека се власт не мијеша!? CHF 3M Libor је пао испод 0.25%, ићи ће он и на нулу, а наше банке каматаре људе преко 5%. Власт би се можда умијешала кад би постојала. Трагедија је да ми немамо монетарну власт. Ми се не питамо кад и коме ћемо дати гузице.