БиХ извезла прехрамбених производа за 121,9 милиона КМ

БиХ остварује постепене помаке у размјени прехрамбених производа са иностранством иако су издвајања за пољопривреду неколико пута мања него у другим земљама. Према подацима Агенције за статистику БиХ, у првом кварталу ове године БиХ је извезла прехрамбених производа у вриједности 121,9 милиона КМ, а увезла у вриједности 371,2 милиона КМ, па је покривеност увоза извозом […]

уторак, мај 17, 2011 / 09:20

БиХ остварује постепене помаке у размјени прехрамбених производа са иностранством иако су издвајања за пољопривреду неколико пута мања него у другим земљама.

Према подацима Агенције за статистику БиХ, у првом кварталу ове године БиХ је извезла прехрамбених производа у вриједности 121,9 милиона КМ, а увезла у вриједности 371,2 милиона КМ, па је покривеност увоза извозом достигла досад незабиљежени износ од 32,8 одсто, преносе "Независне новине".

Међутим, уколико се прехрамбеним производима додају и пиће и дуван, а што обично у статистикама буде примјењивано, онда је покривеност нешто нижа и износи 28,9 процената.

У извозу доминирају млијечни производи и јаја која су у првом кварталу извезена у вриједности 19,4 милиона КМ, шећер, производи од шећера, мед у вриједности 17,9 милиона КМ, те поврће и воће вриједности 9,8 милиона КМ.

Уз то, БиХ је извезла житарица и производа од житарица у вриједности 9,8 милиона КМ, меса и прерађевина од меса у вриједности 9,5 милиона КМ итд.Оставите одговор