Џатрас: САД желе унитарну БиХ

Директор Америчког савјета за Косово Џејмс Џатрас оцијенио је да Сједињене Државе желе унитарну БиХ којом ће владати Бошњаци, а да Република Српска и њене власти од Вашингтона никада неће добити искрену политику или евентуалну подршку у неким ставовима. Џатрас је рекао да ни европски званичници нису баш претјерано наклоњени Српској и српском народу, упркос […]

уторак, 17 маја, 2011 / 09:25

Директор Америчког савјета за Косово Џејмс Џатрас оцијенио је да Сједињене Државе желе унитарну БиХ којом ће владати Бошњаци, а да Република Српска и њене власти од Вашингтона никада неће добити искрену политику или евентуалну подршку у неким ставовима.

Џатрас је рекао да ни европски званичници нису баш претјерано наклоњени Српској и српском народу, упркос обећањима званичног Брисела да ће у наредном периоду размотрити примједбе Бањалуке на рад правосудних органа БиХ.

Он сматра да је прерано рећи да је договор Бањалуке и Брисела о дијалогу о реформи правосуђа у БиХ велики успјех за Српску, те напоменуо да ће шефица европске дипломатије Кетрин Ештон сигурно размотрити ставове високог представника у БиХ Валентина Инцка.

"Ипак, веће су шансе да ће се она сложити с Инцком него да ће стати на страну Српске. Видјећемо шта ће бити", рекао је Џатрас за "Фокус".

Према његовим ријечима, западне силе сматрају Српску компромисом који је био потребан 1995. године, а који би временом требало да нестане.

"Оне никад нису, нити ће посматрати интегритет Српске као пожељну трајну карактеристику политичке сцене БиХ", нагласио је овај политички аналитичар.Оставите одговор