БиХ добра за пословање приватника

Пјер Гислејн, директор за пословно окружење Међународне финансијске корпорације /ИФЦ/, истиче да приватни инвеститори у БиХ препознају могућности и у већини случајева сматрају да је ријеч о перспективном подручју за улагање. "Из перспективе приватних инвеститора, БиХ има добар стратешки положај, потенцијале у смислу школоване и обучене радне снаге и одређене привредне гране у којима постоји […]

субота, октобар 13, 2012 / 08:35

Пјер Гислејн, директор за пословно окружење Међународне финансијске корпорације /ИФЦ/, истиче да приватни инвеститори у БиХ препознају могућности и у већини случајева сматрају да је ријеч о перспективном подручју за улагање.

"Из перспективе приватних инвеститора, БиХ има добар стратешки положај, потенцијале у смислу школоване и обучене радне снаге и одређене привредне гране у којима постоји јака традиција због чега је добра за бизнис" – изјавио је Гислејн у интервјуу СРНИ.

Међутим, када дођу у БиХ, инвеститори су суочени са разлитичим препрекама комплексног пословања, упозорава Гислејн и објашњава да им систем отежава пословање, те се у основи суочавају са дилемом да ли да проведу неких 18 мјесеци, тражећи и чекајући различите дозволе, или да оду да раде у неку од сусједних земаља.

Он оцјењује да у БиХ не постоји довољно политичке воље да се такве ствари промијене, јер се проблем не може лоцирати само на једном ниову власти, због чега постоји потреба за јаким политичким консензусом о томе колико је важно олакшати инвестирање и тиме омогућити стварање нових радних мјеста.

"Према подацима Свјетске банке, око 90 одсто радних мјеста је у приватном сектору, док је само десет одсто у јавном сектору, односно владама и предузећима чији је већински власник држава. У овој земљи се превише ослања на јавни сектор, иако радна мјеста ствара приватни сектор“, рекао је Гислејн.

Према његовој оцјени, БиХ је имала умјерен, односно скроман напредак у смислу побољшавња пословног окружења у протеклим годинам за разлику од земаља окружења гдје се реформа пословног окружења одвијала много брже.

"Добра ствар је да, уколико то заиста жели, БиХ може да сустигне земље региона и убрза процесе реформи. Постоји снажан подстицај за те реформе у оквиру процеса приступања ЕУ – то је разлог који је убрзао реформе и у земљама окружења“, сматра Гислејн, који апелује на званичнике да се позабаве о недавно објављеним, и како је рекао, помало разочаравајућим Извјештајем о напретку БиХ за ову годину, којег је сачинила Европска комисија.

Говорећи о дјеловању ИФЦ-а у БиХ, Гислејн је навео да се оно одвија на свим нивоима, јер се и приватни инвеститори током реализовања инвестиција сусрећу са свим нивоима власти.

"Наш циљ је – више приватних инвестиција, било да је ријеч о домаћим или страним. Када неки инвеститор одлучи да реализује своју инвестицију у неком мјесту, општинска администрација је та са којом се прво сусреће и има посла, јер је надлежна за питање власништва земље“, додао је Гислејн.

Он је истакао да у БиХ постоји разлог за оптимизам када је ријеч о инвестицијама, те да своје увјерење заснива на чињеници да постоји много простора за напредак.

"БиХ има шанси, јер је конкурентна, а политичари на свим нивоима би у суштини требали послушати приватни сектор и постати амбициознији у смислу стварања бољег пословног окружења, како би се направила велика разлика између скромних, односно умјерених побољшања протеклих година и великих која су неопходна да земља стигне остале земље западног Балкана“, наглашава Гислејн.

Када је ријеч о поправљању пословног окружења у БиХ, Гислејн истиче да је потребно учинити многе ствари, али да је најбоље превасходно се фокусирати на исправљање најважнијих проблема, јер је веома тешко провести реформу читавог пословног окружења.

Као приоритете за стварање бољег пословног амбијента, Гислејн наводи уклањање "уских грла" за приватне инвестиције, као и компликованих процедура за добијање дозвола за изградњу пословних објеката, складишта, фабрика.

"Изградња и улагање у инфраструктуру, такође, су приоритет на који је потребно фокусирати напоре, јер се на тај начин олакшава и приступ другим тржиштима", сматра директор за пословно окружење ИФЦ-а.

Гислејн је рекао да је стварање јединственог тржишта у БиХ неопходно да би се поједноставила правила и олакшало и другим инвеститорима да дођу и послују.

"Неопходно је имати на уму да се заједнички просперитет лакше остварује на колективном нивоу. Врло је битно да фирме имају неометан приступ потрошачима и изван своје општине, кантона, ентитета, на нивоу читаве БиХ и региона" – сматра директор за пословно окружење ИФЦ-а.

Гислејн је у интервјуу СРНИ закључио да је неопходно постојање политичке воље да би се провеле реформе и побољшало пословно окружење, а процес приступања БиХ ЕУ види као изазов, али и прилику коју треба искористити.Оставите одговор