Бесплатни бестселери у Енглеској

ЛОНДОН – Издавачке куће у Енглеској организоваће крајем ове недеље подјелу милион примјерака бестселера у оквиру акције "Свјетска ноћ књига” у Лондону са жељом да људи што више читају. Жири је по налогу британских издавача одабрао 25 посебно занимљивих дјела, која су штампана за ову прилику. Предвиђено је и јавно читање литерарних дјела на лондонском […]

среда, март 2, 2011 / 21:25

ЛОНДОН – Издавачке куће у Енглеској организоваће крајем ове недеље подјелу милион примјерака бестселера у оквиру акције "Свјетска ноћ књига” у Лондону са жељом да људи што више читају.

Жири је по налогу британских издавача одабрао 25 посебно занимљивих дјела, која су штампана за ову прилику.

Предвиђено је и јавно читање литерарних дјела на лондонском Трафалгар Скверу.

Очекује се долазак око 10.000 заинтересованих читалаца којима ће аутори попут Џона ле Кареа, Филипа Пулмана и Ника Кејва представити своје омиљене приче.

Организатори тврде како подјелом бесплатних књига желе мотивисати што више људи да читају, а акцију су подржали и бројни писци.

„Сваки писац само може пожељети да се његова књига поклони хиљадама људи, који још нису прочитали то дјело”, истакао је аутор чувених шпијунских романа Џон ле Каре.

Ипак ова акција има и своје критичаре.

Мали, независни издавачи нису задовољни идејом великих издавачких кућа, преноси Дојче Веле.

Они сматрају да акција „Свјетска ноћ књига” неће интензивирати жељу за читањем штампаних књига, већ ће преплавити тржиште бесплатим књигама.

Док велики енглески издавачи најављују подјелу књига у великом стилу, њихове њемачки колеге анализирају резултате једне анкете о навикама љубитеља књига.

У току једног истраживања испитано је око 10.000 особа старијих од 15 година, а главни закључак је да је Њемачкој све популарније дигитално штиво.

То се ипак не одражава на продају, јер је у Немачкој, током прошле године, продато четири милиона „електронских књига”, што је једва један одсто промета.

Електронске књиге ипак полако проналазе своје мјесто на већим сајмовима књига у Њемачкој.

Директор Сајма књига у Лајпцигу Оливер Циле изјавио је за агенцију ДПА да еуфорији око електронских књига још нема мјеста.

„Све је то у фази тестирања, испитивања. Има додуше издавача који дигитализирају сваку књигу коју објаве у папирном издању”, рекао је Циле.

У сегменту научних издања или литературе која се бави путовањима, електронска књига је потиснула доминацију папирне књиге.

Ипак, Циле такав тренд не очекује када су у питању књиге за дјецу или белетристика. „А управо су то тржишно најјачи сегменти”, објаснио је Циле.Оставите одговор