Берлусконијев фијаско на референдуму

На дводневни референдум о изградњи нуклеарних електрана у Италији изашло је око 57 одсто Италијана, који су одбацили планове премијера Силвија Берлусконија за изградњу нуклеарки на тлу њихове земље, као и два премијерова закона. Према прелиминарним резултатима, на референдум је изашло 57 одсто бирачког тијела Италије, саопштило је Министарство унутрашњих послова, додајући да је пређен […]

понедељак, јун 13, 2011 / 18:56

На дводневни референдум о изградњи нуклеарних електрана у Италији изашло је око 57 одсто Италијана, који су одбацили планове премијера Силвија Берлусконија за изградњу нуклеарки на тлу њихове земље, као и два премијерова закона.

Према прелиминарним резултатима, на референдум је изашло 57 одсто бирачког тијела Италије, саопштило је Министарство унутрашњих послова, додајући да је пређен цензус од 50 одсто и да је референдум тиме валидан.

Берлускони је тиме, двије недеље након пораза на локалним изборима, претрпео нови пораз.

Наиме, чак 92 одсто Италијана који су изашли на референдум, изјаснило се против планова владе да гради нуклеарне електране.

Такође, 95 одсто Италијана изјаснило се против планова за приватизацију предузећа за водоснабдевање.

Према већ усвојеном закону, било је предвиђено да од 2012. сви Италијани да буду снабдевени водом из компанија које би биле у делимичном или потпуном приватном власништву. Комунална компанија за водоснабдевање требало је да преда најмање 40 одсто акција приватницима.

Такође, Италијани су одбили и контроверзни закон о имунитету, који је дјелимично већ у јануару оборио Уставни суд – чак 94 одсто гласача је било против овог закона.

Према том закону, премијер и министри су могли користити државничке обавезе као разлог за неизлазак пред суд.Оставите одговор