Ископана нишка Артемида

На археолошком налазишту код Ниша ископана мермерна скулптура из другог или трећег вијека нове ере, за коју се претпоставља да је богиња лова. Наставак истраживања на археолошком налазишту Медијана, између Ниша и Нишке Бање, а која су у склопу друге фазе реализације пројекта „Константинова вила 2010–2013”, за који је средства обезбједило Министарство културе Србије, донио […]

понедељак, јун 13, 2011 / 18:49

На археолошком налазишту код Ниша ископана мермерна скулптура из другог или трећег вијека нове ере, за коју се претпоставља да је богиња лова.

Наставак истраживања на археолошком налазишту Медијана, између Ниша и Нишке Бање, а која су у склопу друге фазе реализације пројекта „Константинова вила 2010–2013”, за који је средства обезбједило Министарство културе Србије, донио је ново, по свему судећи и веома вриједно откриће. Стручњаци Археолошког института у Београду, које у Нишу предводи Надежда Гавриловић, на локацији коју истражују, ископали су мермерну скулптуру за коју се претпоставља да је богиња Артемида, односно Дијана.

– Мермерна глава женског божанства, која се појавила у земљи, за све нас представљала је велико изненађење и зауставила нам је дах. Пронашли смо је на пресјеку два слоја урушавања и аутентичног рушења саме виле. Претпостављамо на основу стилских одлика и квалитета израде да мермерна скулптура потиче из другог, евентуално из трећег вијека нове ере, и да је донета приликом опремања у украшавања виле. Иконографске и стилске анализе које тек предстоје разрешиће дилеме о периоду из ког потиче. У сваком случају, биће утврђено с ког поднебља је и мермер од којег је скулптура направљена – рекла је Надежда Гавриловић.

Археолози уопште не сумњају да је вилу на Медијани опремала богата и особа с доста истанчаног укуса и стилом, која је себи могла да приушти поред свега другог и мермерне скулптуре из ранијег периода. А то потврђује њихове претпоставке да је овај археолошки локалитет пребогат знаменитостима од прије скоро два миленијума, а можда и више.

Прошле јесени, када су почела нова ископавања и истраживања на Медијани, истражено је преко хиљаду квадратних метара локалитета. Тада је откривена и просторија са очуваним мозаиком од 16 квадратних метара, за коју се до сада није знало. Како кажу археолози, има индиција да се близу те налази још једна слична просторија с богатим мозаиком и другим садржајима, о чему ће се више знати када радови на ископавањима буду настављени. Током наредног лјета, уз стручњаке Археолошког института и Архитектонског факултета у Београду, на Медијани ће извесно време провести и археолози из Рима, који ће се бавити конзервирањем фресака и другог археолошког блага.

Најновија истраживања на Медијани су у оквиру богатог програма припрема Ниша за обиљежавање једног од најзначајнијих догађаја по хришћанство. Ниш ће бити домаћин централне прославе 1.700 година од доношења Миланског едикта, којим је римски император Константин, рођен у древном Наисусу, забранио прогон хришћана и дозволио ширење хришћанства на територији Римског царства.Оставите одговор