Београдски губитник: СФРЈ самоубилачко полтронство наставља у Србији – награђен Лордан Зафрановић

Почасна награда "Београдски победник" за изузетан допринос филмској умјетности припала је редитељу Лордану Зафрановићу и продуценту Добривоју Танасијевићу – Ден Тани, саопштили су организатори 51. Феста.

четвртак, јануар 19, 2023 / 10:55

Њима ће награда бити додјељена током "Феста" који ће бити одржан од 24. фебруара до 5. марта у Београду.

У саопштењу је наведено да је Зафрановић један од најзначајнијих редитеља са ових простора који је недавно обиљежио 60 година каријере.

Зафрановић је аутор култних играних и документарних остварења, међу којима су "Окупација у 26 слика", "Пад Италије", "Вечерња звона", "Тестамент", а у току је и снимање његовог новог филма "Златни рез 42 – дјеца Козаре".

Филмски продуцент Добривоје Танасијевић – Ден Тана познат је по остварењима "Кичма" Влатка Гилића, "Посебан третман" Горана Паскаљевића, који је освојио многобројне награде, укључујући награду за женску улогу у Кану која је додељена Милени Дравић, као и по филму "Сутон", такође, у режији Паскаљевића, у којем је играо оскаровац Карл Малден.

Ден Тана је дао и изузетан допринос у стварању легата посвећеног Карлу Малдену у "Југословенској кинотеци".

Награда "Београдски победник" установљена је 2014. године.

Први добитници награде "Београдски победник" били су Милена Дравић и редитељ Александар Сокуров 2015. године, након чега је то престижно признање додИјељено и Велимиру Бати Живојиновићу, Викторији Абрил, Ричарду Драјфусу, Предрагу Микију Манојловићу, Џону Мектирнану, Неди Арнерић, Иштвану Сабоу, Емиру Кустурици, Карену Шахназарову, Радету Шербеџији, Пуриши Ђорђевићу, Мири Бањац и Душану Макавејеву.Оставите одговор