Кришто у Давосу водила дипломатски дијалог о Западном Балкану

Новоименована предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто истакла је током Свјетског економског форума у Давосу да БиХ као одговор на глобалну кризу бира сарадњу и отвореност.

четвртак, 19 јануара, 2023 / 10:50

Кришто је и у обраћању на овом међународном скупу и током сесије "Дипломатски дијалог о Западном Балкану" навела да ће нови сазив Савјета министара бити ангажован на побољшању односа у региону и интензивирању сарадње са ЕУ.

"Више него икада свјесни смо да се морамо фокусирати на оно што нас уједињује, а не на оно што нас дијели", поручила је Кришто и додала да БиХ остаје привржена берлинском процесу као основном механизму за пут у конкурентна и стабилна европска друштва.

Она се осврнула на глобалне изазове са којима се друштва данас суочавају, те истакла да посљедице глобалне кризе имају још веће негативне реперкусије на друштва западног Балкана, посебно ако се сарадња и интеграција замјењују конфликтом, саопштено је из Савјета министара.

Према њеним ријечима, актуелна криза мора се претворити у средство којим ће се убрзати енергетска транзиција и уклонити све опструкције развоју нових, чистих и одрживих технологија.

"Дужни смо да учинимо све што је могуће да бисмо замијенили застарјеле технологије и инфраструктуре у корист здравља и сигурности људи, те животне средине. Ту видим прилику још тјешње сарадње земаља западног Балкана", указала је Кришто.

Као адекватан одговор на тренутну друштвену кризу повјерења и солидарности у државама западног Балкана Кришто је издвојила бољу сарадњу са ЕУ и њеним институцијама.

Она је нагласила да БиХ, а и западни Балкан, требају недвосмислену подршку ЕУ више него икада.

"Упркос свим изазовима, ЕУ је једина заједница на свијету чије су основне вриједности основа за напредак човјечанства и друштава. Због тога сам поносна на статус кандидата БиХ, који смо постигли 15. децембра прошле године, захваљујући ангажману држава чланица и институцијама ЕУ", рекла је Кришто.

На сесији посвећеној западном Балкану учествовали су званичници земаља региона, те представници водећих међународних институција и организација, као и привредних друштава Европе и свијета.

Свјетски економски форум одржава се од 16. јануара до сутра.