Бардош: Лош менаџмент ОХР-а довео судство у проблеме

У раду судства у БиХ постоје разни проблеми, а до њих не би дошло да је било бољег менаџмента у ОХР-у или да су западне дипломате водиле о томе рачуна, изјавио је данас у Бањалуци професор доктор Гордон Бардош са Института Хариман при Колумбија универзитету из Њујорка. "Међународна заједница у БиХ има озбиљан проблем лошег […]

среда, мај 18, 2011 / 23:00

У раду судства у БиХ постоје разни проблеми, а до њих не би дошло да је било бољег менаџмента у ОХР-у или да су западне дипломате водиле о томе рачуна, изјавио је данас у Бањалуци професор доктор Гордон Бардош са Института Хариман при Колумбија универзитету из Њујорка.

"Међународна заједница у БиХ има озбиљан проблем лошег менаџмента, како дипломата тако и институција, и никада није ни требало да дође у ситуацију у каквој се тренутно налази БиХ", рекао је Бардош током предавања на Правном факултету Универзитета у Бањалуци.

Коментаришући политичку ситуацију у БиХ и договор о који су постигли предсједник РС Милорад Додик и висока представница за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон, Бардош је рекао да никада није требало да дође до такве кризе.

Бардош је нагласио да је очигледно да је један народ у БиХ изгубио свој глас и да западне дипломате никада нису требале да допусте да дође до тога.

"Стварно је велики проблем прегласавања хрватског народа и БиХ не може да функционише на такав начин", рекао је Бардош.

Професор Бардош сматра да они који нападају међународне споразуме као што су Дејтонски, Охридски или Резолуција 1244, чија је примјена донијела мир и стабилност на Балкан, не знају како ићи даље у просперитет, те да је у том контексту утицај Русије на овим просторима позитиван.

Он је навео да се, ако се погледа уназад, може констатовати да је сваки напредак у регији постигнут захваљујући улози Русије која свој стратешки интерес на овим просторима види у изградњи нафтовода.

"Мислим да је немогуће имати прогрес на Балкану ако се опет не успостави сарадња између Вашингтона, Брисела и Москве каква је била деведесетих година 20. вијека", рекао је Бардош на предавањима које је данас одржао студентима, професорима, али и стручној јавности на Правном факултету Универзитета у Бањалуци.

Он је истакао да међународна заједница због непознавања политичке културе ових простора прави грешку јер, како је рекао, сваки народ мора имати равноправан глас, и да генерално ЕУ и НАТО морају направити нови механизам за улазак земаља Балкана у ове савезе.

Према његовим ријечима, све јачи утицај Турске на Балкану за сада се не може оцијењивати ни позитивно ни негативно, те да лично сматра да Турска долази из властитих интереса, а не по налогу Вашингтона.

Бардош сматра да су највеће пријетње регији која се, како је оцијенио, налази у најделикатнијој ситуацији од 1999. године организовани криминал, исламске милитаристе и разне друге паравојне формације.

Према његовом мишљењу, на стабилност демократског система утиче социо-економска ситуација, а на функционалност институција етничка хомогеност.

Позитивне трендове Бардош види у слободи медија, раду судова, изборном процесу и размишљању регионалних лидера, док негативан тренд представља повлачење војника НАТО-а са ових простора.

"Да је јаче војно присуство на овим просторима не би било ни нелагодности код народа од избијања нових сукоба", рекао је Бардош и нагласио да у међународним круговима владају дупли стандарди када је ријеч и о суверенитету држава али и о другим питањима.

Министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Жељка Цвијановић изразила је задовољство због успостављања везе између доктора Бардоша и Универзитета у Бањалуци и да је у том контексту добро да се Бањалука покаже као мјесто на којем су овакви људи добродошли.

"Ово је била добра прилика да видимо на који начин се посматра оно што се дешава на простору наше регије, на који начин нас посматрају САД", рекла је Цвијановићева.

Долазак Бардоша на предавање студентима и професорима Правног факултета Универзитета у Бањалуци декан овог Факултета Витомир Поповић оцијенио је као прилику да студенти сазнају многе ствари о дешавањима на овим просторима, него што би то могли од домаћих аналитичара.

Политички аналитичар Обрад Кесић рекао је да је Бардош водећи стручњак у САД за подручје Балкана и да је добро да јавност у РС чује и види стручњака који не дијели оно што сервирају Сарајева и свјетски медији.

Бардош, који је у Бањалуци гостовао на позив Правног факултета, помоћник је директора Института Хариман при Факултету за међународне и јавне послове на Универзитету Колумбија у Њујорку.

Бардош је и извршни директор Удружења за студије националности, највеће свјетске академске организације која се бави проучавањем национализма, етничких сукоба и њиховог рјешавања у бившим комунистичким земљама.

Од 1999. године је консултант за Балкан при "Фридом хаусу", једној од најпознатијих америчких невладиних организација за област демократије и људских права и слобода, гдје се првенствено бави питањима демократије у мултинационалним срединама, компаративним истраживањем процеса изградње држава и нација и улогом исламских фундаменталних група на простору југоисточне Европе.

Као стручњак за Балкан написао је и објавио бројне радове о различитим аспектима кризе и послијератног развоја на простору бивше Југославије.

Предавању које је одржано у амфитеатру Правног факултета у Бањалуци осим студената и професора присуствовале су и бројне личности из политичког и јавног живота РС.Оставите одговор