Бања Лука и Београд немају отворених питања?!

БЕОГРАД– Између Србије и Републике Српске нема отворених питања, а Београд и Бања Лука дијеле идентичне ставове по свим важним темама, оцијенила су два српска предсједника Борис Тадић и Рајко Кузмановић. Кузмановић, коме за пет дана истиче предсједнички мандат, поручио је на конференцији за новинаре после састанка с Тадићем у Београду да је Србија, као […]

уторак, септембар 28, 2010 / 13:28

БЕОГРАД– Између Србије и Републике Српске нема отворених питања, а Београд и Бања Лука дијеле идентичне ставове по свим важним темама, оцијенила су два српска предсједника Борис Тадић и Рајко Кузмановић.

Кузмановић, коме за пет дана истиче предсједнички мандат, поручио је на конференцији за новинаре после састанка с Тадићем у Београду да је Србија, као гарант Дејтонског мира, од потписивања тог споразума увек била уз РС кад је то било потребно.

„Ја сам предсједника Тадића упознао са тиме да се у БиХ након избора припремају поново приједлози да се радикално мијења Устав и да се ствара једно другачије државно уређење. Ми сматрамо да никакав нови и другачији облик државног уређења не може бити”, рекао је Кузмановић.

Предсједник Српске истакао је да се не може прихватити унитаристички концепт у БиХ је „БиХ мора остати сложена држава са два ентитета у којој су равноправна три конситутивна народа”.

Он је поручио да је за рјешавање проблема у Српској потребан дијалог и компромис, али да „компромиса неће бити тамо где ће умањивати уставни капацитет РС” или тамо гдје се доводи у питање механизам одлучивања.

„Тај механизам значи да мора постојати ентитетско гласање, заштита националног виталног интереса. Ако тога не би било, онда би се десило да би најбројнија нација имала непрекидно компелтан систем одлучивања. Ту компримиса не може бити”, навео је Кузмановић

Кузмановић је додао да је став РС по питању Косова да ће подржати све оно што буде резултат договора између Београда и Приштине.

Предсједник Србије Борис Тадић оцијенио је да је у претходних неколико година сарадња између Србије и РС значајно унапријеђена, посебно у привреди.

„Још једном ћу потврдити са Србија, као потписница Дејтонског споразума, остаје привржена том међународном уговору који је гарантовао мир и стабилност, не само на простору БиХ, него и читавог западног Балкана”, изјавио је Тадић.

Он је додао да Дејтонски споразум омогућава и специјалне везе између Републике Српске и Србије, што је у претходним годинама доста коришћено.

Тадић је навео да у складу са стандардима УН и ЕУ Србија жели да сачува идентитет српског народа у свим земљама региону уз истовремено поштовање интегритета свих земаља западног Балкана.

Тадић је захвалио Кузмановићу на досадашњем ангажовању и сарадњи, додајући да ће остати пријатељи и да ће од њега увијек затражити савет јер поштује његово искуство и знање.Оставите одговор