Гиљотином прописа остварене уштеде

БАЊА ЛУКА – Провођењем пројекта "Гиљотина прописа", који је прва у региону започела Влада Републике Српске 2006. и 2007. године ради отклањања административних баријера које коче привредну активност и успоравају привредни развој, остварене су уштеде од 3,2 милиона у директним трошковима и 19,77 милиона марака у индиректним трошковима. Начелник Одјељења за анализу утицаја прописа у […]

уторак, 28 септембра, 2010 / 15:39

БАЊА ЛУКА – Провођењем пројекта "Гиљотина прописа", који је прва у региону започела Влада Републике Српске 2006. и 2007. године ради отклањања административних баријера које коче привредну активност и успоравају привредни развој, остварене су уштеде од 3,2 милиона у директним трошковима и 19,77 милиона марака у индиректним трошковима.

Начелник Одјељења за анализу утицаја прописа у Министарству за економске односе и регионалну сарадњу РС Гордана Опачић-Зечевић рекла је на данашњој конференцији за новинаре у Бањалуци да РС није стала на провођењу "Гиљотине прописа", јер је Влада РС потписала Меморандум о сарадњи са општинама на његовој реализацији.

Гордана Опачић-Зечевић навела је да је овај пројекат завршен у Бањалуци, Модричи, Новом Граду и Зворнику гдје су остварене уштеде веће од 15 милиона марака на годишњем нивоу, док је реализација овог пројекта у току у Бијељини, Добоју и Вишеграду са интенцијом да се најкасније до 2015. године "Гиљотина прописа" проведе у свим општинама РС.

Она је навела да је 2007.године ресорно министарство успотавило Регистар одобрења, инспекцијских поступака и предмета контроле, који је једини пословни регистар на западном Балкану ове врсте јер представља електронску базу података свих формалности.

Гордана Опачић-Зечевић рекла је да су у току активности на изради Стратегије регулаторне реформе у РС 2011- 2015. године, чији је циљ стварање повољнијег привредног амбијента, смањења правне несигурности и повећања конкурентности домаће привреде на европском и свјетском тржишту.

Она је навела да су оперативни циљеви ове стратегије уклањање свих административних препрека и поједностављење процедура потребних за инвестирање и пословање, те провођење "Гиљотине прописа" у свим општинама, као и смањење административних трошкова пословања за 25 одсто до 2015. године.

Виши стручни сарадник за економску анализу у ресорном министарству Слађана Јагодић-Ћеркета рекла је да je захваљујући проведеним реформама, односно новом Закону о привредни друштвима, оснивању привредних судова, те преласку на јединствен систем регистрације, контроле и наплате доприноса у надлежности Пореске управе РС, дошло до побољшања у односу на прије три године у 28 потребних дана мање за покретање пословања, смањењу више од 20 одсто друштвеног производа по глави становника за покретање пословања у РС.Оставите одговор