Бахреин: Опречни извјештаји о погинулима

Безбједносне снаге Бахреина су тенковима заузеле трг Перл у централном дијелу пријестонице Манаме, гдје је у протеклих неколико седмица био камп демонстраната. Према појединим извјештајима, најмање три лица су убијена када је полиција отворила ватру на демонстранте, које углавном чине шиити. Званичници су изјавили да су најмање три полицајца погинула. Влада је увела полицијски час […]

среда, март 16, 2011 / 16:22

Безбједносне снаге Бахреина су тенковима заузеле трг Перл у централном дијелу пријестонице Манаме, гдје је у протеклих неколико седмица био камп демонстраната.

Према појединим извјештајима, најмање три лица су убијена када је полиција отворила ватру на демонстранте, које углавном чине шиити.

Званичници су изјавили да су најмање три полицајца погинула.

Влада је увела полицијски час и забрањене су све врсте демонстрација.

Катарска телевизијска станица "Ал џазира" јавила је да су војници и тенкови јутрос распоређени на трг Перл у Манами да би растјерали 500 антивладиних демонстраната.

Према појединим извјештајима, војници су испалили сузавац ка демонстрантима, који захтијевају спровођење политичких реформи.

Већ дуже од мјесец дана демонстранти из шиитске мањине захтијевају од сунитских власти Бахреина да спроведу уставне реформе и омогуће већу слободу.

Краљ Бахреина Хамад бин Иса ал Калифа јуче је у земљи на три мјесеца увео ванредно стање, чиме је "овластио команданта оружаних снага да предузме све неопходне мјере за заштиту земље и грађана".

Дан раније је Саудијска Арабија послала 1 000 својих војника као подршку властима, а Уједињени Арапски Емирати послали су 500 полицајаца.

Од почетка демонстрација у Бахреину, 14. фебруара, погинуло је седам демонстраната.

Све су израженија страховања да су антивладини протести за реформу Устава и већа права прерасли у вјерски сукоб између већинских шиита и сунитске мањине.



Оставите одговор