11:44 Нијемци извиждали Рода Стјуарта у Лајпцигу након што је пружио подршку Зеленском07:59 Жељка: Нестабилност у БиХ не производи Русија, већ муслимански фактор уз помоћ странаца07:56 Столтенберг пријети распоређивањем нуклеарног наоружања према Русији07:53 Гогановић критикује шефа јавно, умјесто да пређе у сусједну канцеларију07:51 Угари су сада добри, не као у Бранково вријеме: Иштван Турци добио награду именовану по Радичевићу07:47 Минић очекује жетву пшенице којој се не може утицати на цијену07:42 Јеленка из САД сматра да крађа није крађа, ако се краде од Русије07:38 Русија ће тражити да се Генерална скупштина УН изјасни о злочинима Њемачке07:36 Василиј Небензја: Украјина мора да призна стварност на бојишту и да јасне гаранције о неутралности07:34 Живадин Јовановић: Запад покушава да своју експанзионистичку политику и агресију свали на друге

АУТОСТОПЕРСКИ ВОДИЧ КРОЗ ГАЛАКСИЈУ (THE HITCHHIKER’S GUIDE TO THE GALAXY)

Ако гледате филм рађен по књижевном дјелу, у старту се морате помирити да ће вам мукотрпно измаштане странице, сасвим испарити из синапси на кори великог мозга. Наравно, ко је прочитао. Ко није, не дође му претјерано битно што је Даглас Адамс (писац) један од косценариста. Биће једнако забаван, јер преноси главне и најкомуникативније форе; ослобођене […]

понедељак, мај 16, 2011 / 07:09

Ако гледате филм рађен по књижевном дјелу, у старту се морате помирити да ће вам мукотрпно измаштане странице, сасвим испарити из синапси на кори великог мозга. Наравно, ко је прочитао.

Ко није, не дође му претјерано битно што је Даглас Адамс (писац) један од косценариста. Биће једнако забаван, јер преноси главне и најкомуникативније форе; ослобођене авантуристичких и теоретских дијелова, какве воле оне литерате што би да прича никада не престане, колико им се допада. За њих је ово сублимирана, скраћено-осакаћена прича, прилагођена комерцијалној форми. Техником по којој морамо изабрати који нам је прст најмање важан, јер један морамо одсјећи.

Данас сви знамо, да је оволико Адамсово очекивање од напретка рачунарске технике – наивно. Занимљиво је да та старовременска вјера у пресудну моћ рачунара, није сакривена простом модернизацијом и ефектима. Филм, додуше, јесте ослоњен на у међувремену развијену технику, али је ретро-принципом у дизајну самог Аутостоперског водича (предмета), аутор сачувао нешто од даха времена у којем је писао.

А тад су дигитални сатови били скупа и престижна роба.

(Редитељ: Гарт Џенингс; Улоге: Варвик Дејвис, Мос Деф, Зуи Дешантел)Оставите одговор