Египат: Нови напади на Хришћане

Најмање 65 људи је повријеђено када је гомила напала демонстранте хришћане који су тражили увођење драстичних мјера за смиривање вјерских тензија у земљи, рекли су данас званичници. Група од стотињак људи напала је каменицама и запаљивим бомбама окупљене хришћане, а према ријечима свједока, из једног аутомобила пуцано је на Копте, док је више возила запаљено. […]

недеља, мај 15, 2011 / 21:36

Најмање 65 људи је повријеђено када је гомила напала демонстранте хришћане који су тражили увођење драстичних мјера за смиривање вјерских тензија у земљи, рекли су данас званичници.

Група од стотињак људи напала је каменицама и запаљивим бомбама окупљене хришћане, а према ријечима свједока, из једног аутомобила пуцано је на Копте, док је више возила запаљено.

Болнички извори рекли су да је од 65 повријеђених двоје у критичном стању. Неименовани званичник безбједности рекао је да 50 људи који су подстрекивали насиље ухапшено.

Група хришћана, углавном Копта, окупља се већ седам дана испред зграде државне телевизије у Каиру након крвавих сукоба хришћана и муслимана у којима је погинуло 15 људи, а једна црква је запаљена.

Влада је током ноћи извела војску на улице која је сузбила нереде.

Војска је најавила да ће се оштро обрачунати са подстрекачима насиља и да ће одговорити на захтјеве хришћана који траже поновно отварање око 50 цркава.

Протест хришћана организован је због недавних сукоба између муслимана и хришћана код једне коптске цркве, када је 15 особа убијено, а више десетина повређено.

Сукоби су почели пошто су муслимани напали Коптску цркву у предграђу Каира, Имбаби, да би ослободили хришћанку која је ту држана против своје воље, јер жели да пређе у ислам.

Вјерски сукоби и талас криминала највећи су изазов војним вођама Египта након збацивања предсједника Хоснија Мубарака.

Неколико сати прије насиља у Каиру група исламистичких екстремиста бацила је више бомби на гробницу муслиманског свеца у сјеверном граду Шеик Звеид, рекао је неименовани званичник безбједности.

Он је додао да је око осам нападача побјегло са лица мјеста. Муслимански радикали дигли су у ваздух најмање још пет муслиманских светилишта јер вјерују да поштовање и обожавање светаца представља кршење ислама.

У међувремену, љекари су саопштили да је здравствено стање бивше прве даме Египта Сузан Мубарак /70/ добро након што је имала напад панике након чега је пребачена у болницу у Шарм ел-Шеику. Против ње се води истрага за корупцију.

Сузан Мубарак онесвјестила се након три сата испитивања у петак у полицији, која је одлучила да је притвори на 15 дана.

Сам бивши предсједник Хосни Мубарак лежи у истој болници у Шарм ел-Шеику због проблема са срцем.

Полиција је у више наврата испитивала бившег предсједника, али је Сузан Мубарак први пут одговарала на питања у вези са корупцијом.Оставите одговор