04:54 Уставносудска превара стољећа: Неуставно преузимање легислативне функције од стране Уставног суда БиХ (4)21:24 Норвешка планира изградити тунел за бродове вриједан 325 милиона долара21:21 ЕУ и САД суспендовали царине на четири мјесеца17:40 Вања Ђурић: Осмомартовски уранак - Је л' ово нама наша борба дала?13:34 Неко је ракетирао турске положаје у Сирији, сумња се на руске посреднике13:23 Заузети тестери: У оба ентитета државне заједнице нема ниједног лабораторијски потврђеног случаја грипе13:11 Фирма покушала експеримент – свима дала исту плату: Није се добро завршило13:06 Само се у БЛ право из СДП иде у власт: Ивана Марић на мети Сарајстана13:05 Либор излази из употребе, банке морају пронаћи алтернативу11:59 Милан Благојевић: Не бојим се санкција ОХР, а за цивилизацијске и правне вриједности које браним, спреман сам дати и живот

Анђелко Анушић добитник Андрићеве награде

Једна од најзначајнијих књижевних награда, "Иво Андрић” (Задужбине Иво Андрић), која се додјељује од 1976. године у Београду, додијељена је за књигу "Легенда о в(ј)етром вијанима" Анђелку Анушићу аутору издавачке дјелатности Удружења књижевника Републике Српске.

понедељак, 28 септембра, 2020 / 14:49

"Срећан сам што сам уредник ове изванредне књиге приповједака и што је Андрићева награда, колико ми је познато након осамнаест година, припала аутору чији је издавач из Републике Српске. Познато је да је Анђелко Анушић доскора живио и радио у Бањој Луци, али уназад седам година живи у Новом Саду. Анђелко Анушић је члан Удружења књижевника Републике Српске.

Издавачка дјелатност Удружења књижевника РС дјелује тек три године, али је постала веома брзо запажена на регионалној књижевној сцени по неколико одличних књижевних издања, али посебно се издвојила по естетском оригиналном дизајну књига, које су препознатљиве у мору издавачких подухвата, не само у Републици Српској и БиХ него и у регији", изјавио је Предраг Бјелошевић, главни и оговорни уредник издавачке дјелатности Удружења.

Издавачка дјелатност је објавила и двије књиге превода поезије Џона Тејлора "Окна", америчког пјесника у преводу Сање Зекановић и Коље Мићевића и књиге поезије "Замка за вријеме" водећег италијанског пјесника Ђорђа Лингваглосе чије стихове је превела Душка Врховац. У припреми је књига поезије руског пјесника Вјачеслава Купријанова у преводу Предрага Бјелошевића.

Награда "Иво Андрић" нашем аутору Анђелку Анушићу најбоља је потврда високих естетских критеријума издавачке дјелатности Удружења књижевника Републике Српске, а морамо рећи да нам се обратило више угледних писаца из Србије који су изразили жељу да своје нове књиге објаве у нашој едицији Савремена књижевност због њене препознатљивости и љепоте у свој својој једноставности.Оставите одговор