Амфилохије оптужбама истјерао Вучића на чистац

Након што је митрополит црногорско приморски Амфилохије Радовић оштро саопштио да се плаши да Вучићева политика води издаји Косова, јавност се оштро подијелила према овом питању.

уторак, јануар 9, 2018 / 15:10

Оштре реакције прво су стигле од савјетника предсједника Николе Селаковића, а потом и потпредсједнице Владе. Обоје инсистирају да су напади на Вучића мотивисани покретањем унутрашњег дијалога о Косову и да ће се због тога у наредном периоду они и појачавати.

"Он се бавио човек враџбинама. Он је говорио о неизвесним стварима, о нечему што никако није дух православља, дух српског православља", изјавио је Селаковић за РТС.

Зорана Михајловић је саопштила да "питање Косова не треба да буде питање око ког ће нас било ко, па и митрополит Амфилохије, делити на ‘издајнике’ и ‘патриоте’, већ питање око кога сви треба да се окупимо како бисмо пронашли најбоље решење за наше грађане и будућност Србије".

У Вучићеву одбрану су стали и опозиционари из ДС, који поручују да су напади на институцију Председника државе недопустиви. Вук Јеремић осудио је на твитер реакције Вучићевих сарадника.

– Овогодишњи Божић биће упамћен као велики дан у новијој политичкој историји наше државе, јер је тада истеран на чистац највећи демагог, лажов и преварант Србије – Александар Вучић, нагласио је предсједник Српског покрета Двери Бошко Обрадовић.

– Наиме, једна реченица Митрополита Амфилохија који је изразио бојазан да Вучић иде ка издаји Србије и КиМ – била је довољна да на једног од најугледнијих српских владика крене читава медијска машинерија власти: од потпредседника Владе, министара, генералног секретара Председништва до директора Канцеларије за КиМ и више коалиционих партнера СНС. Толико хваљени унутрашњи дијалог о Косову и Метохији се распао чим се јавно чуло прво другачије мишљење од наметнутог става председника Србије – рекао је Обрадовић.

Лидер Двери је напоменуо да је све што је намеравано да буде учињено тајно постало је јавно.

– Зашто су се представници владајућег режима толико узнемирили ако није тачно оно на шта упозорава митрополит Амфилохије? Што нису просто рекли да митрополит нема разлога за забринутост и да они остају верни борби за очување КиМ у саставу Србије, већ је Никола Селаковић морао на Божић да подучава једног митрополита СПЦ шта је дух православља? – упитао је Обрадовић.

Предсједник Демократске странке Србије Милош Јовановић такође је поменуте реакције доживио као брутално огољавање.

– Све њих, који су се успаничено обрушили на митрополита Амфилохија само због његове јавно изречене бојазни да садашња политика ‘води издаји Србије и Косова’, подсећамо да су по Уставу Србије и Резолуцији 1244 СБ УН Косово и Метохија у саставу Србије, а посебно подсећамо на одредбе Кривичног законика, члан 306. и 307, који утврђују кривична дела угрожавања територијалне целине, као и признавања капитулације или окупације.1 КОМЕНТАР

  1. Не разумијем! Шта од реченог није у духу православља!? Ако је Њ. П. Митрополит Амфилохије неоправдано забринут онда то реците и тачка. Биће да медијска хајка која се води против поменутог великодостојнука СПЦ аргумент у корист изјаве истог!

Оставите одговор