Америчка награда српској ученици за руску пjесму о бомбардовању СРЈ

Сви су ми говорили да песмом о агресији НАТО-а на СР Југославију нећемо ући ни у полуфинале, али се храброст исплатила, каже професорка Гордана Наумовић, која је спремала наш тим за ово такмичење.

субота, јануар 27, 2018 / 15:57

На Интернационалној олимпијади руског језика, одржаној у Вермонту (САД), награду за најлепше отпевану песму на руском језику освојила је Миа Матковић, ученица београдске Десете гимназије.

Успех на такмичењу који организује Институт за руски језик, историју и културу државног колеџа Линдон утолико је већи, али и неочекиванији, што је жири састављен од америчких професора одлучио да прву награду додели извођачу песме посвећене бомбардовању СРЈ 1999. године.

– Ради се о композицији Лене Катине из руског поп дуета "Ета девушка љубит ту девушку”, који је стекао светску славу хитом  "Ол д тингс ши сед”. Песму "Југославија” певала сам и раније у Руској школи и радо сам прихватила када ми је професорка Гордана Наумовић предложила да је отпевам и за такмичење у Америци. Није било лако, али дивно је кад се на крају рад и труд исплате – прича нам Миа, која је недавно напунила 17 година. Једва смо успели да је пронађемо од бројних обавеза у гимназији и музичкој школи. Музика је њен живот – свира клавир, обожава да пева, а следеће године ће полагати пријемни испит за музичку академију. Сан јој је стипендија на Берклију.

На "Jутјубу” постоји неколико спотова песме "Југославија”, за коју је текст написао Александар Војницкиј, и готово сви су сачињени од снимака страдања током агресије НАТО-а – потресни кадрови мртвих и рањених, нарочито деце, порушених објеката и мостова, праћени дирљивим стиховима, учинили су да ови спотови буду својеврсно сведочанство о 78 дана бомбардовања наше земље.

За такмичење у Вермонту, Миу и Катарину Филиповић, апсолвенткињу Факултета безбедности, припремала је професорка Гордана Наумовић, која је за свој рад добила на стотине међународних признања, између осталог и звање "Најбољи професор руског језика ван граница Русије” за 2014. годину.

– Одабиром песме "Југославија” хтела сам да ставим жири на муке. На неки начин, била је то и храброст и лудост, сви су ми говорили да са таквом песмом нећемо ући ни у полуфинале. Међутим, организаторка такмичења ми је послала писмо да само што није заплакала док је слушала како Миа пева, а у сали где се одржавала олимпијада, испуњеној студентима и професорима из Чешке, Русије, Америке и Кине, после одгледаног снимка завладао је мук – каже професорка Наумовић, додајући да наш тим због финансијских разлога није био у могућности да присуствује такмичењу у Америци, већ су послали видео-записе.

Тријумф у Вермонту употпуњен је вицешампионском титулом Катарине Филиповић у категорији изражајно рецитовање на руском језику, која је казивала стихове песме "Не, ја не волим” Владимира Висоцког.

Тиме је настављен низ успеха на тлу Америке – прошле године српски тим је проглашен апсолутним победником олимпијаде у Вермонту, а професорка Наумовић је до сада једини наставник награђен специјалним признањем жирија.

Катарина је са још шест студената из Србије била у тиму који је у новембру прошле године за свој документарни филм освојио прву награду на међународном такмичењу универзитета у Москви.

И ова екипа била је под диригентском палицом професорке Наумовић, чије се име с великим поштовањем изговара у Русији и бившим земљама Совјетског Савеза, где се на многим универзитетима користе њени уџбеници.

Први је добитник повеље Крима и носилац одликовања за изузетан резултат и допринос промовисању руског језика у Србији, а орден јој је уручен на Свечаној козачкој академији у Руском дому у Београду.

Донедавно је предавала на Универзитету Сингидунум, а пре тога је 36 година била професор Угоститељско-туристичке школе. Ангажована је у Српском саборном кругу "Нит” (Друштво српско-руског пријатељства "Александар Невски”) у Пожаревцу, пева у хору у Руском дому.Оставите одговор