Алкалај: Ништа ја нисам крив!

Министар иностраних послова БиХ Свен Алкалај рекао је Срни да се не осјећа одговорним за трошење буџетских средства за одбрану лица осумњичених за ратне злочине у БиХ, како у случају Јована Дивјака, тако и раније у предмету Ејуп Ганић. Алкалај је навео да "не држи у ладици" захтјев које је припремило Министарство правде БиХ у […]

понедељак, март 14, 2011 / 22:23

Министар иностраних послова БиХ Свен Алкалај рекао је Срни да се не осјећа одговорним за трошење буџетских средства за одбрану лица осумњичених за ратне злочине у БиХ, како у случају Јована Дивјака, тако и раније у предмету Ејуп Ганић.

Алкалај је навео да "не држи у ладици" захтјев које је припремило Министарство правде БиХ у вези са екстрадицијом Дивјака БиХ.

Он је додао да прикривање и негирање злочина у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године не сматра покушајем одбране мита о Сребреници 1995. године.

Недавно ослобађање генерала Јована Дивјака из аустријског притвора и прошлогодишња операција спасавања Ејупа Ганића од суочавања са правдом грађане БиХ коштали су више од два милиона КМ, пише "Прес РС".

Према доступним подацима, за парадржавне акције у одбрани двојице умијешаних за злочин у Добровољачкој улици из буџета БиХ узето је најмање 500.000 КМ, наводи лист.

Јован Дивјак ухапшен је 3. марта у Бечу на захтјев Србије, која га оптужује да је одговоран за напад на колону ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 2. и 3. марта 1992. године, када су убијена 42, рањена 73 и заробљено 215 припадника ЈНА.

Дивјака је суд у Корнбургу 8. марта пустио из притвора уз кауцију од 500.000 евра, која је плаћена из буџета Кантона Сарајево, што је изазвало негодовање званичника РС и њених представника у институцијама БиХ.Оставите одговор