Не зна се гдје иду средства за изградњу државног затвора

Министар правде Републике Српске Џерард Селман најавио је данас да ће РС повући сагласност за пројекат изградње државног затвора на подручју Источног Сарајева, јер не зна гдје иду средства предвиђена за изградњу тог објекта. Селман је истакао да је БиХ потребан један такав затвор, те да РС ово не чини како би опструисала изградњу. "Тај […]

понедељак, март 14, 2011 / 22:24

Министар правде Републике Српске Џерард Селман најавио је данас да ће РС повући сагласност за пројекат изградње државног затвора на подручју Источног Сарајева, јер не зна гдје иду средства предвиђена за изградњу тог објекта.

Селман је истакао да је БиХ потребан један такав затвор, те да РС ово не чини како би опструисала изградњу.

"Тај пројекат је требало да се ради са 24 милиона евра за 501 затвореника. Сада директор и менаџмент говоре да то треба да буде објекат за 301 затвореника од 39 милиона евра. Мислим да нису у питању одређени стандарди, како се то тврди. Не можемо да подржимо пројекат тежак 39 милона евра ако не знамо гдје иду та средства", појаснио је Селман.

Према његовим ријечима, РС тражи да буде упозната о томе за шта ће бити утрошена та средства и инсистира да неко положи рачуне, јер не жели да се од донаторских средстава пређе у кредитна.

"РС је још од 2005. године укључена у пројекат изградње државног затвора када је град Источно Сарајево бесплатно дао земљиште. Све што је требало РС је испоштовала. Шест година се на томе ради и ништа се није урадило", тврди Селман.

Он је као позитиван примјер навео да је РС за 3,6 милиона КМ по најсавременијим стандардима ЕУ урадила Посебно одјељење затвора у Фочи за 58 затвореника.

"Од комисије Савјета Европе добили смо сагласност да се ради по најсавременијим стандардима", рекао је Селман у Источном Сарајеву.

Коментаришући да се осумњиченима за ратне злочине у БиХ суди по различитим законима, он је поновио да РС сматра да се на осумњичене за ратне злочине требају примјењивати закони који су вриједили у вријеме извршења кривичног дјела.

"Судови у РС и ФБиХ када суде за ратне злочине, примјењују закон који је важио у вријеме извршење кривичног дјела, док Суд БиХ примјењује фамозни члан А4 који одступа од свих норми Римског права које се примјењује у оквиру континенталног права", појаснио је Селман.

Коментаришући наводе да је министар иностраних послова у Савјету министара БиХ Свен Алкалај у ладицу склонио захтјев Министарства правде Бих Аустрији о изручењу ратног генерала Армије БиХ Јована Дивјака, осумњиченог за ратне злочине у Добровољачкој улици у Сарајеву, Селман сматра да би било илузорно када би рекао да Алкалај треба да сноси одговорност, јер то РС тражи већ четири године.

"Видимо шта је урадио од дипломатске мреже и на какав је ниво довео БиХ као државу. Ово је за њега сасвим примјерено, али не и за БиХ која као држава нема више тај луксуз да једног таквог човјека може да постави за министра иностраних послова", закључио је Селман.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *