Плавшићка и Караџић плаћају казну Фочацима?

Суд у Паризу данас је осудио некадашње лидере Републике Српске Радована Караџића и Биљану Плавшић на новчане казне од укупно 201.500 евра на основу тужбе породице Ковач из Фоче. Породица Ковач живјела је у околини Фоче када су припадници ВРС у априлу 1992. године опколили њихову кућу, спалили је, а оца Адила Ковача претукли. После […]

понедељак, март 14, 2011 / 22:17

Суд у Паризу данас је осудио некадашње лидере Републике Српске Радована Караџића и Биљану Плавшић на новчане казне од укупно 201.500 евра на основу тужбе породице Ковач из Фоче.

Породица Ковач живјела је у околини Фоче када су припадници ВРС у априлу 1992. године опколили њихову кућу, спалили је, а оца Адила Ковача претукли.

После тога они су избјегли у Француску гдје и сада живе и гдје су суду у Паризу 2005. године поднијели тужбу против Радована Караџића, Биљане Плавшић, Момчила Крајишника и Ратка Младића.

За претерпљену трауму затражили су милион евра одштете, што је први такав случај у Европи.

"Суд је признао цивилну одговорност Караџића и Плавшићеве на основу злочина које су починили. Иако Караџић није дефинитивно осуђен у Хагу, париски суд је установио да је он ратни злочинац", рекао је за агенцију Бета адвокат породице Ковач Иван Јурашиновић.

У телефонској изјави из Париза он је додао да је је суд наложио да осуђени Адилу Ковачу, који још има физичке повреде од претрпљених батина, исплате одштету од 78.000 евра, а за остале чланове његове породице још укупно 123.550 евра.

"Ми ћемо сада доставити пресуду господину Караџићу и госпођи Плавшић. Они имају рок од два мјесеца да уложе жалбе. После тога ћемо кренути у извршење", објаснио је Јурашиновић.

Он је такође рекао да ће извршење бити директно у случају да оптужени посједују имовину.

"Могуће је и извршење преко ентитета РС у БИХ, будући да су злочини који су данас признати од стране париског суда почињени у име РС", рекао је Јарушиновић.

Он је такође нагласио да је суд у Паризу прије годину и по дана установио да за случај Крајишника није надлежан, а за Младића је, због недостатака материјалних доказа заказао ново рочиште које би могло да се одржи након његовог хапшења и коначне пресуде Хашког суда.

Радовану Караџићу тренутно се у Хашком трибуналу суди за ратне злочине, а Биљана Плавшић је одлуком истог суда 2003. године осуђена на 11 година затвора, а 2009. је пуштена на слободу.

Момчило Крајишник осуђен је на 27 година затвора и од 2006. године је на издржавању казне, док је Ратко Младић још у бјекству.

 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *