Aлен Жипе замјењује Мишел Алио-Мари

Француски предсједник Никола Саркози именовао је за новог шефа француске дипломатије досадашњег министра одбране Алена Жипеа, само неколико часова након што му је досадашњи министар иностраних послова Мишел Алио-Мари понудила оставку. "Одлучили смо да реорганизујемо министарства задужена за дипломатију и безбједност", рекао је Саркози синоћ у говору који је преносила телевизија. Мишел Алио-Мари претходно је […]

понедељак, фебруар 28, 2011 / 14:01

Француски предсједник Никола Саркози именовао је за новог шефа француске дипломатије досадашњег министра одбране Алена Жипеа, само неколико часова након што му је досадашњи министар иностраних послова Мишел Алио-Мари понудила оставку.

"Одлучили смо да реорганизујемо министарства задужена за дипломатију и безбједност", рекао је Саркози синоћ у говору који је преносила телевизија.

Мишел Алио-Мари претходно је у писму шефу државе најавила оставку, али је истакла да није "починила ниједну грешку".

Она је постала прва жена шеф француске дипломатије у децембру прошле године, послије реконструкције владе, наслиједивши тај ресор од Бернара Кушнера, а била на удару критика због афере око спорног љетовања у Тунису крајем 2010. и понуде за сарадњу са полицијом режима бившег предсједника Зина ел Абидина Бен Алија, када је револуција у тој земљи већ почела.

Она је такође нападана и због тога што је прихватила да путује приватним авионом сарадника у међувремену свргнутог туниског предсједника.

"Иако осјећам да нисам учинила ништа лоше, одлучила сам да напустим посао министра спољних послова", навела је Алио-Мари у писму оставке упућеном француском председнику Николи Саркозију, у које је увид имала агенција Франс прес.

У писму Алио-Мари тражи од шефа државе да прихвати њену оставку.

"Већ неколико седмица ја сам предмет политичких напада, а затим и у медијима, који се, да би се створила сумња, користе неистинама и генерализацијама", навела је Алио-Мари, дугогодишњи конзервативни политичар, која је постала прва жена шеф француске дипломатије у децембру прошле године, послије реконструкције владе.

Саркози је, такође, објавио именовање сенатора Жерара Лонгеа на мјесто новог министра одбране, умјесто Алена Жипеа, док је нови министар унутрашњих послова и имиграције Клод Геан, умјесто досадашњег Бриса Ортефеа.

Премијер Француске Франсоа Фијон изјавио је данас да ће француски предсједник поставити Бриса Ортефеа за свог политичког савјетника у оквиру припрема за предсједничке изборе 2012. године.Оставите одговор