Влајки: Избјегли и прогнани се не враћају

Потпредсједник Републике Српске Емил Влајки сматра да се у БиХ, суштински, ништа не дешава у области повратка, и да се највећи број људи не враћа на пријератна огњишта, чиме се „печатира етничко чишћење“ које је извршено на свим подручјима БиХ. Влајки је истакао да је најбољи индикатор рјешавања проблема повратника у БиХ чињеница да се […]

понедељак, фебруар 28, 2011 / 14:07

Потпредсједник Републике Српске Емил Влајки сматра да се у БиХ, суштински, ништа не дешава у области повратка, и да се највећи број људи не враћа на пријератна огњишта, чиме се „печатира етничко чишћење“ које је извршено на свим подручјима БиХ.

Влајки је истакао да је најбољи индикатор рјешавања проблема повратника у БиХ чињеница да се мора обавити попис становништва који се, нажалост, не проводи да се не би видјело гдје су све извршена етничка чишћења у БиХ у односу на 1991. годину.

Он је рекао да се положај Хрвата у Српској не разликује од положаја Бошњака, као и Срба који су избјегли из Федерације БиХ. 

"Бошњаци, као и Срби и Хрвати трпе одређену врсту дискриминације у погледу повратка на пријератна огњишта. То је универзални проблем. Ријеч је о проблему спојених посуда кога треба заједнички рјешавати", истакао је Влајки данас новинарима у Бањалуци пред почетак округлог стола "Повратак, останак или одлазак" .

Влајки је рекао да се у Посавину вратило 2 000 до 3 000 људи, а у Сарајево се вратило свега неколико процената Срба који су прије рата живјели на том простору.

"У једнаком положају су Хрвати, Бошњаци и Срби који су морали избјећи из својих домова у БиХ. Шеснаест година након потписивања Дејтонског споразума највећег дијела тих повратника нема, јер људи изумиру", рекао је Влајки.

Одговарајући на питање Срне о чињеници да су власти РС посљедњих година учиниле много напора и отворено позивале Хрвате да се врате у Српску, али већина њих не жели повратак јер су ријешили своје питање у Хрватској, Влајки је рекао да не вјерује у приче да су се људи снашли и да не желе повратак својим кућама.

"Могу вјеровати властима када позивају људе на повратак, али резултати повратка нису адекватни на свим странама у БиХ", закључио је Влајки.

Организатор округлог стола је Заједница прогнаних Хрвата и повратника у РС, а покровитељ кабинет потпредсједника РС из реда хрватског народа. У раду округлог стола учествују представници Министарства за људска права и избјеглице БиХ, Министарства за избјеглице и расељена лица РС, невладиних организација из Српске и Федерације БиХ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *