Ален Шеранић и штета од здравствених миграната

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да су већ предузете одређене мјере ради рјешавања проблема миграције здравствених радника у Болници "Србија" у Источном Сарајеву, те да руководство болнице има подршку ресорног министарства.

понедељак, април 1, 2024 / 12:58

Шеранић је напоменуо да се тај проблем појавио у цијелој регији, а не само у овој болници.

"То сада нису велики бројеви, ријеч је о два љекара и шест медицинских сестара, те је руководство болнице већ предузело одређене мјере како би се тај проблем ријешио, а дефинисали смо и одређен слијед корака", рекао је Шеранић новинарима у Бањалуци.

Када је ријеч о повећању плата у здравству, Шеранић је напоменуо да Министарство континуирано ради на унапређењу друштвено-економског положаја здравствених радника у складу са капацитетима које има.

"Године 2018. укупан мјесечни износ који се издвајао за плате у здравству био је 24 милиона КМ, а од јануара тај износ је 42 милиона КМ", навео је Шеранић.

Говорећи о новом Правилнику о боловању у Српској, он каже да је то резултат континуираног рада Фонда здравственог осигурања са послодавцима, али и синдикатом, како би се дошло до најбољег рјешења за послодавце, али и за раднике.

"То јесте да они који су стварно болесни, могу да уживају ова права, а да они који траже начина како да ескивирају, не добију такву врсту права", рекао је Шеранић.Оставите одговор