Активиран Члан 7: Пољска губи право гласа у ЕУ?

Европска комисија покренула је казнену процедуру против Пољске на основу Члана 7. Основног споразума Европске уније.

среда, децембар 20, 2017 / 21:58

Европска комисија покренула је казнену процедуру против Пољске на основу Члана 7. Основног споразума Европске уније.

Таквом одлуком ЕК први пут у историји Уније тражи да се земље ЕУ изјасне о томе да ли у Пољској постоји повећани ризик кршења основних вриједности ЕУ.

Казна може да буде губитак права гласа у ЕУ и замрзавање милијарди евра из европских фондова, јавила је незванично пољска агенција ПАП.

Званичну одлуку је саопштио на конференцији за новинаре потпредсједник ЕК Франс Тимерманс, који је на засједању Европске комисије казао да нема разлике између приступа претходне премијерке Пољске Беате Шидло и новог премијера Матеуша Моравјецког.

Шеф ЕК Жан Клод Јункер је до последњег тренутка оклијевао да приступи том кораку, незабиљеженом у историји ЕУ, у нади да би нови пољски премијер могао да буде отворенији за дијалог. Синоћ је изјавио да Европска комисија сигурно данас неће "срушити све мостове" према Пољској.

Као "последња кап која је прелила чашу" ЕУ у дијалогу са конзервативном евроскептичном владом странке Право и правда Јарослава Качињског показала се контроверзна реформа правосуђа. Она по оцјени Европске комисије угрожава независност пољских судова, доводи их под политичку контролу, па је самим тим и ризик за правосуђе цијеле ЕУ.

Европска комисија је данас такође одлучила да Пољску тужи Суду правде ЕУ због новог закона о општим судовима и издала је и већ четврту препоруку поводом Закона о Врховном суду и Државном судијском савету, који су прошли кроз пољски парламент и чекају на потпис предсједника Анџеја Дуде да би ступили на снагу.

Европска комисија, Савјет Европе и његова независна експертска Венецијанска комисија, САД и међународне институције означиле су тај пропис као подривање независности правосуђа у Пољској.

Данашња одлука Европске комисије да покрене процедуру по Члану 7. Европског споразума, који се често назива "нуклеарним оружјем" против чланица које не поштују правну државу и основне вриједности ЕУ, значи да ће се чланице ЕУ изјаснити – и то већином од 22 земље, да ли у Пољској већ постоји повећан ризик кршења "европских вриједности".

Тек за евентуално следећи корак, за гласање о санкцијама, нужно је да одлука буде донијета једногласно, консензусом.

Портпаролка Владе Пољске Јоана Копћињска казала је данас да "Европска комисија има право да предузме такве кораке на своју одговорност, али они нису потребни. Али, санкција неће ни бити. За њих нема основа, а није Мађарска једина која ће гласати против санкција. Било би добро да не политизирамо те ствари. Можда Европска комисија жели да шире подијели своју одговорност, са Савјетом ЕУ и Европским парламентом".

Пољски министар правде Збигњев Жобро изјавио је на вијест пољске агенције ПАП – да је "покренута атомска опција против Пољске", али да је он "миран јер у Пољској функционише правна држава".Оставите одговор